latinica  ћирилица
24/03/2017 |  13:19 ⇒ 13:22 | Autor: RTRS

Azra Bašić se isticala u zlostavljanju Srba

Svjedok Tužilaštva BiH Slobodan Јović danas je u Sudu BiH iznio stravične detalje o zlostavljanju srpskih civila u Domu ЈNA u Derventi 1992. godine, koje su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, regularne hrvatske vojske i Teritorijalne odbrane, među kojima se posebno isticala Azra Bašić.
Azra Bašić - Foto: SRNA
Azra BašićFoto: SRNA

Јović je ispričao da je, nakon zarobljavanja 26. aprila 1992. godine, sa komšijama iz naselja Čardak odveden u Dom ЈNA, gdje im je Ekrem Kobajica rekao da će doći jedna žena, Azra, da ih ispita i da će "vidjeti šta će biti".

- Kada je došla, pitala je: "Јesu li to četnici?" i počela udarati sve redom. Prvo je udarila Radojicu Garića, pa Neđu Blagojevića, kojeg su vojnici bacili kroz prozor. Meni je rekla da kleknem i onda me uzjahala. Morao sam je četvoronoške po staklu nositi na leđima duž sale i nazad. Sav sam bio krvav - kaže Јović.

Svjedok je naveo da je Blagoja Đuraš, koji je isprebijan ležao na podu, upitao ima li iko s kim se može pregovarati, na šta mu je Azra rekla: "Sad ćeš pregovarati", te je klekla iznad njega, izvadila nož i "potekla je krv".

- Pored nje je stajao jedan vojnik HOS-a. Blagoja je krkljao, a ja sam pogledao u njegovom pravcu. Azra se okrenula i pitala me "Šta ti bijeli gledaš?", nakon čega me udarila nogom u glavu i izbila mi 10 zuba. Ona je, inače, imala neki tvrd predmet kojim je sve udarala u glavu, a strašno je udarala - ispričao je Јović.

On je dodao da su svi, nakon što su "već bili polomljeni", morali jesti so koju im je u usta stavljao vojnik HVO-a, te potvrdio da je Azra dvojicu zatvorenika "ponovo krstila" urezavši im nožem krst na glavi i leđima.

Јović je naveo da ne zna šta je bilo sa tijelom Blagoja Đuraša, koje je ostalo u sali u kojoj je ubijen, jer su ostale zatvorenike odveli u podrum.

Azru je, kaže, vidio poslije 20 dana na vojnom poligonu Rabići, gdje su ih premjestili iz Doma ЈNA.

- Tu nikoga nije udarala. Samo je rekla da nas niko ne smije dirati jer nas je sve ona preslušala. Poslije toga, više je nisam vidio - rekao je Јović.

Svjedok Luka Patković je, takođe, potvrdio da je, po dovođenju zarobljenih srpskih civila iz naselja Čardak u Dom ЈNA u Derventi, odmah počelo njihovo zlostavljanje, te da su ih tukli vojnici HVO-a, HOS-a i pripadnici TO, uz komentar da "to nije ništa šta će se desiti kada dođe Azra".

- Došla je zgodna mlađa, crna žena u uniformi. Udarila me nekim tvrdim predmetom u glavu, a nogom u genitalije, tako da sam od udarca kleknuo. Svima nam je psovala četničku majku i prijetila da će nas "osunetiti". Milu je kliještima presjekla uvo. Mene su vezali špagom, uzjahao me Dejan zvani Nišlija i morao sam ga nositi na leđima dva kruga duž sale. Kada sam pravio drugi krug, u jednom momentu vidio sam Đuraša koji je ležao na podu i krkljao. Kasnije sam čuo da ga je Azra zaklala - ispričao je Patković.

Branilac Azre Bašić predočila je Sudu pet ranijih iskaza ovog svjedoka gdje je naveo da su i Azra i vojnik HOS-a, koji je stajao pored nje, imali noževe, te da je vojnik Đurašu presjekao vrat, nakon čega su zatvorenike tjerali da ližu krv sa poda.

Patković je danas objasnio da su mu kolege sa kojim je bio zatvoren, nakon razmjene, rekli da je vojnik ubio Đuraša i da je on, na osnovu njihove priče, dao takve izjave.

Azra Bašić optužena je da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma ЈNA u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Suđenje će biti nastavljeno 31. marta.

Izvor: SRNA