latinica  ћирилица
24/03/2017 |  16:03 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Јazdgerdi u Donjoj Gradini odao počast žrtvama Јasenovca (VIDEO)

Spomen-područje Donja Gradina posjetio je specijalni izaslanik Stejt departmenta za pitanja Holokausta, Tomas Јezgerdi i predstavnici američkih Ambasada u BiH i Hrvatskoj.
Tomas Јazdgerdi u posjeti Spomen-području Donja Gradina - Foto: RTRS
Tomas Јazdgerdi u posjeti Spomen-području Donja GradinaFoto: RTRS

Oni su na spomen obilježju položili vijenac i obišli grobna polja. Predstavnici američke administracije osudili su fašistička obilježja i grafite koji se gotovo svakodnevno pojavljuju u Hrvatskoj.

Nakon posjete Јasenovcu u susjednoj Hrvatskoj, specijalni izalasnik Stejt departmenta, Tomas Јezgerdi smatrao je primjerenim da obiđe i grobna Donje Gradine, sa ove strane granice.

U najvećem stratištu sistema jasenovačkih logora položio je vijenac zajedno sa predstavnicima američkih Ambasada u BiH i Hrvatskoj. Osudio je pojavu fašističkih obilježja i grafita u Hrvatskoj.

“Ono što nas sve drži na okupu su demokratski principi koji su nam svima zajednički. Tako da mi smatramo da su ti isti principi važni i zemljama i Vladama Srbije i ovdje u BiH i Hrvatskoj i da će da se drže tih principa. Takvi simboli i govor mržnje nemaju mjesto u demokratskom društvu”, izjavio je Tomas Јezgerdi.

Ovo je dobar način da istina o zvjerskim zločinima u Јasenovcu, konačno „izađe“ u svijet, smatraju u Spomen području Donja Gradina.

“Najvažniji zadatak ove posjete je da pomjerimo granice do kojih se čuje istina o stradanju prvenstveno Srba u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, ali i o strljdanju Јevreja i Roma koji su na najzvjerskije načine strljdali u ovom logoru smrti”, rekla je Tanja Tuleković direktorka ЈU Spomen područje Donja Gradina.

Izaslanik Stejt departmenta je poručio da su sarađivali sa Vladama Srbije, Hrvatske i Vladama unutar BiH, kako bi pronašli način za rješenje pitanja povrata imovine. Delegacije su pogledale i izložbu fotografija i dokumentarani film o stradnjima u koncentracionom logoru Јasenovac.