latinica  ћирилица
24/03/2017 |  17:48 ⇒ 18:27 | Autor: RTRS

Bugarski nacionalisti blokirali granicu sa Turskom

Bugarski nacionalisti blokirali su tri granična prelaza sa Turskom kako bi spriječili na hiljade Turaka sa bugarskim pasošima da dođu u Bugarsku i glasaju na izborima u nedjelju, prenosi AFP.
Bugarski nacionalisti blokirali granicu sa Turskom - Foto: AFP
Bugarski nacionalisti blokirali granicu sa TurskomFoto: AFP

Protesti označavaju novu eskalaciju tenzija u odnosima između Bugarske, koja je članica EU, i susjedne Turske zbog otvorene podrške zvanične Ankare novoj partiji koja predstavlja tursku manjinu u Bugarskoj.

Oko 50 demonstranata okupilo se kod sela Kapetan Andrejevo. Oni su mahali plakatima na kojima je pisalo “Bugarska iznad svega!“ i “Ne turskom miješanju!“, a preko zvučnika su puštali patriotske pjesme.

“Ostaćemo ovde dan i noć da očuvamo suverenitet naše domovine“, rekao je organizator protesta Valeri Simeonov.

U Bugarskoj živi 700.000 muslimana, od kojih su većina Turci, a najmanje 200.000 Turaka sa bugarskim pasošima živi u Turskoj.

Oni su tradicionalno glasali za Pokret za prava i slobode, ali je ta partija postala veoma kritična prema Turskoj i njenom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Kako prenosi francuska agencija, zvanična Sofija se požalila na miješanje Ankare u izbore, a u jučerašnjem ljutitom obraćanju Erdogan je optužio Bugarsku da pred glasanje “stvara ogroman pritisak“ na tamošnje Turke.

Između 60.000 i 90.000 državljana Bugarske koji žive u Turskoj regularno glasa na izborima, ali je prema novim pravilima broj birališta u Turskoj smanjen sa 100 na 35.

Izvor: Srna