latinica  ћирилица
24/03/2017 |  18:00 | Autor: RTRS

Talat DŽeferi novi predsjednik Sobranja Makedonije?

Kandidat nove parlamentarne većine za predsjednika Sobranja Makedonije biće dugogodišnji poslanik DUI Talat DŽaferi, izjavio je danas portparol najveće albanske stranke Bujar Osmani.
Makedonsko Sobranje -
Makedonsko Sobranje

On je Televiziji 21 rekao da je to odlučeno poslije unutrašnjih analiza i konsultacija sa drugim političkim partijama.

- Talat DŽaferi će biti kandidat i sljedeći predsjednik Sobranja Makedonije - rekao je Osmani toj kablovskoj televiziji koja program emituje pretežno na albanskom jeziku.

Talat DŽaferi je bio pripadnik ONA (UČK) iz koje je nastala stranka DUI, koja je posljednjih godina vladala Maledonijom u koaliciji sa VMRO DPMNE, dugogodišnji je poslanik, a bio je i ministar odbrane u Makedoniji.

Prema Televiziji Telma, u SDSM, stranci koja predvodi novoformiranu parlmentarnu većinu, nisu to potvrdili, navodeći da će se u ponedjeljak znati ko će biti predsjednik Sobranja.

Prema najavama, makedonski parlament bi u ponedeljak trebalo da nastavi konstitutivnu sjednicu na kojoj će biti izabran predsjednik.

Sjednica Sobranja je prekinuta 30. decembra odmah nakon verifikacije mandata poslanika zbog nepostojanja parlamentarne većine koja bi dala predsjednika.

Lider opzicionog SDSM Zoran Zaev je u februaru sa albanskim strankama DUI, Besa i Alijansa za Albance formirao parlamentarnu većinu i očekuje da će nakon konstituisanja skupštine od predsjednika države Đorđa Ivanova ipak dobiti madat da formira vladu.

Ivanov je odbio da dodijeli madat Zaevu, jer smatra da sa partnerima sa kojima je stvorio većinu radi protiv interesa Makedonije.

Izvor: Blic