latinica  ћирилица
24/03/2017 |  18:35 ⇒ 19:05 | Autor: RTRS

Posljedice bombardovanja - od malignih bolesti do mentalnih poremećaja

Ni poslije 18 godina od bombardovanja SR Јugoslavije, ne postoje precizni podaci o posljedicama po zdravlje stanovništva.
Bombardovanje Beograd - Foto: Screenshot
Bombardovanje BeogradFoto: Screenshot

Lansirano je više od 400.000 projektila ukupne mase 22.000 tona. Na jugu Srbije, Kosmetu i Crnoj Gori 112 lokaliteta bombardovano je osiromašenim uranijumom.

- Izvršena je dekontaminacija Pljačkovice, rta Arza u Crnoj Gori. Opasnost je smanjena, ali ne možemo tvrditi da je potpuno eliminisana - ističe penzionisani general Slobodan Petković, načelnik Uprave ABHO Generalštaba Vojske SRЈ 1999. godine.

Od 2000. godine bilježi se porast oboljelih od malignih bolesti, posebno na jugu Srbije.

- Na osnovu leukemije limfoma, mi smo došli do zaključka da je uranijum uticao na povećanje broja umiranja od karcinoma u Srbiji. Na kraju decenije stopa incidence je bila veća 110 odsto nego 2001. godine, a stopa mortaliteta 180 procenata veća nego 2001. To nam je bio krucijalni dokaz - napominje Slobodan Čikarić, predsjednik Društva Srbije za borbu protiv raka.

Prema izvještaju Organizacije ujedinjenih nacija za životnu sredinu, velike posljedice ostavilo je dejstvo NATO snaga na industrijska postrojenja jer su hemikalije, čije se dejstvo može porediti sa bojnim otrovima, nekontrolisano ispuštene u životnu sredinu.

- Svjedoci smo da su u pojačanju i autoimune bolesti, koliko spontanih pobačaja je bilo, koliko se mladih parova, naizgled potpuno zdravih ljudi, liječi od steriliteta. Naravno da bombardovanje nije jedini razlog, ali ja sam ubijeđena da i te kako ima uticaja - ukazuje Danica Grujičić, načelnik Centra za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Nema podataka o ugroženosti životne sredine, a ni precizne procjene materijalne štete.

Oko 8,8 odsto učesnika rata ima posttraumatski stresni poremećaj, a ispitivanja kod civila pokazala su znatan broj mentalnih ili psiholoških poremećaja koji su neposredna posljedica bombardovanja.

Izvor: RTS