latinica  ћирилица
24/03/2017 |  18:58 | Autor: RTRS

Zatvoren simpozijum Infoteh-Јahorina

Šesnaesti međunarodni naučno-stručni simpozijum Infoteh-Јahorina 2017, čiji je organizator Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, zatvoren je večeras na Јahorini.
Infoteh Јahorina - Foto: RTRS
Infoteh ЈahorinaFoto: RTRS

Na simpozijumu je od 149 prijavljenih radova izloženo skoro 90 odsto u 11 sesija u oblastima elektrotehnike, a bila je organizovana i studentska sesija na kojoj su studenti izlagali svoje radove, rekao je dekan ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu Zoran Ljuboje.

- Ako se uzme u obzir ekonomska situacija u kojoj se nalazimo, mogu reći da smo jako zadovoljni brojem i kvalitetom radova koji su predstavljeni na ovogodišnjem simpozijumu, a imamo i nekoliko novih ideja koje ćemo uvrstiti već u narednom Infotehu- istakao je Ljuboje.

U sklopu simpozijuma predstavnici BHANSA /Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH/ održali su prezentaciju o temi "Vazduhoplovna tehnika u kontroli letenja".

Osnovne tematske oblasti ovogodišnjeg simpozijuma bile su Računarski sistemi i softver, Komunikacioni sistemi i tehnologije, Energetski sistemi, Proizvodni sistemi, Sistemi upravljanja i Elektronski sistemi.

Rad simpozijuma odvijao se u okviru sjednica, okruglih stolova, predavanja po pozivu i prezentacija.

Suorganizatori skupa bili su Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjaluci, Elektrotehnički fakultet Univerziteta Beograd, Elektronski fakultet niškog univerziteta, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Alumni asocijacija inženjera elektrotehnike Istočno Sarajevo.

Simpozijum Infoteh-Јahorina 2017 nastavak je međunarodnog Simpozijuma Јahorina koji je posljednji put održan 1991. godine na Јahorini.

Na prvom naučno-stručnom simpozijumu Infoteh-Јahorina, koji je održan u martu 2001. godine na Јahorini, izložena su 53 rada, šest firmi predstavile su svoje programe razvoja i proizvodnje opreme u oblasti telekomunikacija, energetske elektronike, elektroenergetike i automatskog upravljanja procesima.

Izvor: SRNA