latinica  ћирилица
24/03/2017 |  19:13 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

RiTE Gacko na meti kradljivaca goriva (VIDEO)

Ni opsežna akcija "Dizel", koju je pred kraj prošle godine na području Gacka sproveo MUP Srpske, nije spriječila krađe goriva iz Rudnika i termoelektrane Gacko. Samo tokom marta otkrivena su tri nova slučaja krađe goriva iz preduzeća.
Gacko - krađa goriva - Foto: RTRS
Gacko - krađa gorivaFoto: RTRS

Već godinama je javna tajna da se tone goriva ilegalno iznose iz kruga rudnika i termoelektrane. Postoji i vic o Gačaninu koji je posljednji put gorivo na benzinskoj pumpi natočio prije rata.

Na meti su najčešće rezervoari radnih mašina iz rudnika. Gorivo se iznosi u kanisterima ili čak buradima i završava na crnom tržištu, ilegalno se toči u garažama i podrumima. 

"Ove godine smo otkrili tri slučaja i zaplijenjeno je 570 litara goriva, a u akciji Dizel u decembru pronađeno je 5.400 litara", izjavila je Јovana Cvijetić, portparolka CЈB Trebinje.

Nemoguće je fizički obezbjediti cijeli krug rudnika koji se prostire na nekoliko hiljada hektara otvorenog prostora- kažu u Rudniku i termoelektrani. 

"Mi fizički možemo zaštititi vitalne objekte elektrane, ali sam rudnik nije predmet nijednog elaborata o fizičkom obezbjeđenju, koje koriste agencije za zaštitu ili služba obezbjeđenja preduzeća", rekao je Slobodan Bjelaković, rukovodilac sektora zaštite u RiTE Gacko.

Ukoliko se posumnja na slučaj krađe, obaveza preduzeća je da o tome obavijesti policiju i tu se njihova nadležnost završava, kaže Bjelaković. 

"Za sve informacije kome mi dobijemo iz rudnika o štetama, mi odmah o tome obavijestimo policijsku stanicu Gacko i to je sve što možemo", dodaje Bjelaković.

Tokom akcije "Dizel" prije tri mjeseca, saslušano je 60 lica, i pretreseno tridesetak lokacija.

Praksa pokazuje da zakonske sankcije nisu dale rezultat- gorivo i dalje nestaje iz radnih mašina, a štete koje preduzeće zbog toga trpi su velike, ali nikada tačno procijenjene.