latinica  ћирилица
24/03/2017 |  19:29 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

U Novom Goraždu finansije za Riplija: Mala opština u minusu 5 miliona KM (VIDEO)

Opštinska kasa u Novom Goražu u milionskom minusu! Od avgusta prošle godine, računi opštine su blokirani. U dubiozi su i opštinske institucije i preduzeća. Nova vlast, za minuse, krivi prethodno rukovodstvo. Traže rješenje i novi kredit!
Opština Novo Goražde - Foto: RTRS
Opština Novo GoraždeFoto: RTRS

Јavne finansije u Novom Goraždu za Riplija. Opština od 28 zaposlenih u minusu je 5 miliona maraka, tekuće obaveze su 2,5 miliona.U dugovima grcaju i sve opštinske institucije i lokalna preduzeća.

Nakon osam godina vlasti SDS-a, opštinu sada vodi SNSD. Rješenje vide u kreditu. 

"Moram da naglasim da to ne bi bilo neko novo kreditno zaduženje, već reprogramiranje svih tekućih obaveza, tekućih dugovanja, koja su nam blokirali račun. Tim kreditom bi vratili sve obaveze i reporogamirali dug", izjavila je Mila Petković, načelnica opštine Novo Goražde.

Reprogramirani kredit, kažu, vraćali bi bez problema. Samo od naknada za potopljeno zemljište, povrata PDV-a i naknade za izrazito nerazvijene opštine godišnje imaju garantovanih više od milion i po maraka prihoda.

U opštini očekuju da uskoro dobiju saglasnost za novi kredit od Ministarstva finansija. Novi kredit, kažu, ne bi bio ni potreban da se prethodna vlast nije prekomjerno zadužila. 

"Onda su se uzimale pozajmice,koje su finansijske bilo neopravdano. Nisu se redovno isplaćivale plate zaposlenim, nije se plaćalo Poreskoj pa je sve blokirano...", podsjeća Arsenije Mirković, zamjenik načelnika opštine Novo Goražde.

Prethodni načelnik Dalibor Nešković, iz SDS-a koji je vodio opštinu od 2008. godine , kaže da je i on zatekao više od 2 milona dugova.

Opštinska kasa se, kaže Nešković, nikada nije oporavila od poplava iz 2010. godine. Za lica koja su tada ostala bez krova nad glavom počeli su izgradnju stambene zgrade. 

"Ušli smo u izgradnju stambene zgrade sa Vladom Republike Srpske: platili su tri četvrtine, ostala je jedna četvrtina, investitor je tužio- to je nekih 400.000 maraka. Nakon presude sa kamatama to je sada 700.000", kaže bivši načelnik opštine Novo Goražde Dalibor Nešković.

Osim opštinskih instuticija i lokalnih preduzeća u Novom Goraždu gotovo da niko drugi ne zapošljava radnike, a sada ni malobrojni zaposleni nemaju redovna primanja.

Јedino funkcionišu odjeljenja republičkih institucija i javnih preduzeća, ali tamo su većinom zaposleni radnici iz drugih opština. U Novom Goraždu, kažu građani, posla nema. 

Izrazito nerazvijeno Novo Goraže po popisu ima 3.300 stanovnika. Nadležni kažu da je stvarni broj gotovo upola manji. Od toga, 70 maloljetnika i 519 punoljetnih lica u stanju je socijalne potrebe.