latinica  ћирилица
24/03/2017 |  20:05 | Autor: RTRS

Podgorica- Majke prekidaju štrajk glađu, ali nastavljaju proteste

Korisnice naknada za troje i više djece odlučile su da prekinu štrajk glađu, ali će nastaviti proteste ispred zgrade Skupštine Crne Gore, rekla je predsjednik Koordinacionog odbora žena Željka Savković.
Protest majki iz Crne Gore ispred zgrade Vlade - Foto: TANЈUG
Protest majki iz Crne Gore ispred zgrade VladeFoto: TANЈUG

One su se na taj korak odlučile nakon što je Ustavni sud donio odluku da su izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima su umanjene naknade majkama, u skladu sa Ustavom.

- Nećemo da dozvolimo da uživajaju dok nas gledaju kako umiremo tu. Protest ćemo nastaviti mirno i dostojanstveno - poručila je Savkovićeva i ponovo pozvala građane da im se pridruže u protestu.

Ona je zahvalila svima koji su finansijski i logistički pomogli majke koje 23 dana protestuju ispred crnogorske skupštine.

- Hvala i onima koji nam nisu pružili podršku. Hvala i policajcima koji su nas sve ove dane bodrili i pružali nam podršku - rekla je Savkovićeva i dodala da majke ne žele nasilne proteste.

Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, naknade su smanjene sa 336 na 264, odnosno sa 192 na 144 evra, zbog čega njihove korisnice protestuju od 2. marta ispred crnogorskog parlamenta, a neke su 11 dana štrajkovale glađu.

Izvor: SRNA