latinica  ћирилица
25/03/2017 |  08:48 | Autor: RTRS

Američki doktor tvrdi da je pronašao lijek za sepsu

Doktor Pol Marik, stručnjak za intenzivnu ljegu iz savezne američke države Virdžinija, tvrdi da jedan jednostavan tretman može da spriječi napredovanje sepse u organizmu.
Doktor Pol Marik - Foto: Screenshot/YouTube
Doktor Pol MarikFoto: Screenshot/YouTube

Marik navodi da je infuzija sa ubrizganim vitaminom C, tijaminom i steroidima imala izvanredno dejstvo na pacijente koje je hitna pomoć dovezla u ovom potencijalno smrtonosnom stanju.

Doktor je izjavio za NPR da isprobao ovaj tretman kao posljednju očajničku mjeru da spase pacijenta dok je radio u jednoj bolnici u Norfolku, a na to ga je inspirisala jedna studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta "Virdžinija Komonvelt".

"Primili smo 48-godišnju ženu kojoj su otkazali bubrezi. Otkazala su joj i pluća. Bilo mi je savršeno jasno da će umrijeti. U situacijama poput ove, počinjete da razmišljate van svojih okvira", rekao je Marik.

Sljedećeg dana doživio je iznenađenje svog života. Pacijentkinja ne samo da je preživjela, nego je puštena kući za dva dana, piše Independent.

Marik je na ovaj način do sada izliječio više od 150 pacijenata, a rezultate liječenja 47 osoba opisao je u studiji koja je objavljena u magazinu "Čest".

Izvor: B92