latinica  ћирилица
26/03/2017 |  12:12 | Autor: RTRS

Više zaposlenih u drvnoj, metalnoj i industriji tekstila

U Republici Srpskoj prošle godine u metalnoj, drvnoj i industriji tekstila, kože i obuće bilo je zaposleno oko 34.000 radnika, i taj broj je povećan u odnosu na godinu ranije, navodi se u Informaciji resornog ministarstva Srpske o pokazateljima stanja u oblasti prerađivačke industrije.
Novi Grad: tekstilci - Foto: RTRS
Novi Grad: tekstilciFoto: RTRS

U metalnoj industriji bilo je zaposleno 12.343 radnika, što je za 2,3 odsto više u odnosu na 2015. godinu, u drvnoj industriji 10.248 radnika, što je za 7,3 odsto više, a u industriji tekstila, kože i obuće 11.566 radnika, što je za 1,8 odsto više u odnosu na godinu ranije.

Metalna, drvna i industrija tekstila, kože i obuće ostvarile su i veći izvoz i to metalna od oko 710 miliona KM, što je za oko sedam odsto više, drvna od oko 492 miliona KM, što je za 17 odsto više, a industrija tekstila, kože i obuće od oko 487 miliona KM, što je za šest odsto više u odnosu na 2015. godinu.

Uvoz metalne industrije povećan je za oko pet, drvne za oko 17, a industrije tekstila, kože i obuće za oko deset odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom metalne industrije u prošloj godini iznosila je oko 59 odsto i veća je za 1,2 procentna poena u odnosu na 2015. godinu.

Pokrivenost uvoza izvozom drvne industrije iznosila je 432 odsto i manja je za dva procentna poena, a pokrivenost uvoza izvozom industrije tekstila, kože i obuće 111 odsto i manja je za četri procentna poena.

Od osam oblasti metalne industrije, prošlogodišnji rast proizvodnje zabilježen je u proizvodnji metalnih proizvoda, računara, elektronskih i optičkih proizvoda, električne opreme i mašina i opreme.

Pad proizvodnje zabilježen je u proizvodnji baznih metala, motornih vozila, prikolica i poluprikolica, ostalih saobraćajnih sredstava i u popravci i instalaciji mašina i opreme.

Od dvije oblasti drvne industrije, oblast prerada drveta i proizvoda od drveta i plute zabilježila je rast proizvodnje od oko sedam odsto, dok je oblast proizvodnja namještaja zabilježila pad od tri odsto.

Proizvodnje tekstila, kože i obuće zabilježile su prošle godine pad proizvodnje.

Izvor: Srna