latinica  ћирилица
26/03/2017 |  13:10 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Lavrov upozorio: Neprihvatljivi pokušaji smanjenja prava Srba i Hrvata u BiH (VIDEO)

Postoje pokušaji smanjenja prava Srba i Hrvata u BiH i to je za Rusiju neprihvatljivo - izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Govoreći o zemljama regiona, Lavrov je rekao da na Balkanu nikad nije jednostavna situacija, ali da ga treba prestati koristiti u geopolitičke svrhe.

Najzahtjevniji je bio na pitanju Crne Gore koja je, tvrdi, potpala pod najprovokativniji ultimatum - ili s Evropom ili s Rusijom.

Svjesni smo pokušaja miniranja Dejtonskog sporazuma u BiH, rekao je ruski ministar spoljnih poslova pred polaznicima ruske Generalštabne akademije. Istakao je da se država temelji na principu donošenja odluka kroz saglasnsot sva tri naroda.

- Postoje pokušaji smanjenja prava Srba i Hrvata u BiH. Mi jasno kažemo da je takav korak neprihvatljiv, istakao je Lavrov.

Lavrov kaže da se procjene Rusije u Savjetu za sprovođenje mira prihvataju i da se s njima slažu i Evropljani, ali da postoji atavizam, kao što je OHR.

- Taj visoki predstavnik ima prava diktatora, može da poništi bilo koju odluku i donese svoju, bez savjetovanja s bilo kime. To je sramota. BiH je, ne tako davno bila i nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN, a i "sada je kontorliše neki "stric" koji je izgubio osjećaj za relanosti i izlazi daleko iz okvira čak i svojih diktatoriskih ovlašćenja, ocijenio je Lavrov..

Lavrov kaže da se Zapadu ne sviđaju razvijeni odnosi Rusije na Balkanu, koji smatraju mjestom problematičnih djelovanja Rusije.

Ali ih podsjeća da moraju znati koliko je ruske krvi proliveno na Balkanu. Kaže da se paranoja Zapada najbolje vidi kroz odnos EU prema rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, gdje ruski avioni pune gorivo kad gase požare i u Evropi.

- Rekao bih da je to čak i nepošteno! Koriste se usluge i sturkture koje se na svaki način žele limitirati ili barem otežati njegovo djelovanje, poručio je Lavrov.

Odnosi Rusije i Srbije bolji su, kaže, nego ikad. Ističe da je situacija u Makedoniji veoma složena "zbog duboke krize koja je po mnogima isprovocirana vještački". Prigovorio je Zapadu da nastoji oslabiti i obesmisliti Ohridski sporazum. Lavrov za Crnu Goru tvrdi da je potpala pod najprovokativniji ultimatum – ili s Evropom ili s Rusijom". Tamošnja vlast je, kaže, odlučila žrtvovati stare i dobre odnose s Rusijom zarad evro-atlantskih težnji.

Neka ta odluka ide na savjest aktuelnom crnogorskom i NATO rukovodstvu. Ali, apsolutno nije jasno kako će NATO biti sigurniji ulaskom Crne Gore, kao ni kako će Crna Gora biti bezbjednija. Posebno jer uopšte nije bilo nikakve prijetnje po bezbjednost Crne Gore, "neka im Bog sudi", naglasio je ruski ministar inostranih poslova.

Došlo je vrijeme da prestanemo vući zemlje na jednu ili drugu stranu. Potrebno je graditi zajedničku evropsku sigurnost u okviru koje i članice NATO i ODKB-a, ali i zemlje koje nisu ni u jednoj vojno-političkoj uniji, mogu se osjećati komforno, jednako sigurno i neupitno bezbjedne.
Drugog puta nema! - zaključio je Lavrov.