latinica  ћирилица
26/03/2017 |  16:59 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Trebinje – Grad poljoprivrednicima nudi obradivo zemljište (VIDEO)

Grad Trebinje, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske, namjerava dati u zakup oko dvijestotine hektara obradivog zemljišta registrovanim poljoprivrednicima.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Na prvi, anketni poziv, stiglo je više desetina prijava, a zvaničan poziv, na osnovu uslova važećeg pravilnika, uslijediće polovinom godine.

U najveći dio od oko dvjesto hektara, predviđenih za zakup, u Gomiljanskom, Trebinjskom, Petrovom i Ljubomirskom polju, poljoprivredne mašine ne ulaze godinama. Zeleno svjetlo za zakup, u skladu sa Pravilnikom, stiglo je iz Ministarstva poljoprivrede.

Za zakup dva hektara, zainteresovana je i porodica Marić iz Gomiljana. Prioritet im je da obezbijede stočnu hranu za farmu muznih krava. Trenutno obrađuju i plaćaju zakup privatnih parcela.



- Ako ne dobijemo zemlju, moraću da gasim farmu, uložio sam dvadeset hiljada maraka, kaže Vaso Marić, Selo Gomiljani.

Na anketu su se prijavili i Skočajići, u namjeri da, pored već zasađenog hektara divljih šipaka, plantažu prošire za još dva hektara.

 Znaičilo bi širenje biznisa, zapošljavanje, egzistencija za familiju, većina nas ne radi, ističe Srđan Skočajić.

Iz Agrarnog fonda potvrdili su da bi dužina zakupa zavisila od vrste proizvodnje, a najviše na dvadeset godina. Gradska uprava je odlučna da lokalnu poljoprivredu, stručnim savjetima i novčanim davanjima, podigne na veći nivo.

Tek nakon sagledavanja "spiska želja", Grad će, u saradnji sa Ministarstvom, raspisati javni poziv. Zbog dužine procedure, poljoprivrednici bi, najvjerovatnije, u ovoj godini mogli samo da pripreme zemljište za narednu sezonu.