latinica  ћирилица
26/03/2017 |  20:10 | Autor: RTRS

Podgorica: Majke prekinule protest, ali nastavljaju borbu

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece, koje su 26 dana protestovale ispred Skupštine Crne Gore, odlučile su da večeras prekinu protest, ali će nastaviti svoju borbu.
Protest majki iz Crne Gore ispred zgrade Vlade - Foto: TANЈUG
Protest majki iz Crne Gore ispred zgrade VladeFoto: TANЈUG

One su kritikovale odluku Ustavnog suda i nazvale ga partijskim jer je presudio da je Vladina odluka o smanjenju naknada u skladu sa Ustavom.

Kritikovale su i ostale korisnice naknada koje im se nisu pridružile u protestima.

Majke su najavile da će se okupljati petnaestodnevno ispred Skupštine Crne Gore i poručile da će sljedeći put doći sa političkim subjektima i da se "neće pomijerati dok Vlada ne podnese ostavku".

Predstavnik Koordinacionog odbora korisnica naknada za majke sa troje i više djece Željka Savković rekla je novinarima da joj "ne pada na pamet" da odustane od svoje namjere.

"Nećemo prestati sa protestima. Noćas ćemo ih završiti kako bi se majke odmorile. Ovo je bila velika borba i ne želimo da ugrozimo nijedan život naših majki", kaže Savkovićeva.

Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima su umanjeni iznosi doživotnih naknada za majke sa troje i više djece, u skladu su sa Ustavom, odlučio je većinom glasova Ustavni sud Crne Gore.

Ovim izmjenama naknade su smanjene, zbog čega su neke od korisnica naknada protestovale od 2. marta ispred Skupštine Crne Gore, tražeći da Vlada povuče sporno zakonsko rješenje.

Izvor: Srna