latinica  ћирилица
27/03/2017 |  09:23 ⇒ 09:25 | Autor: RTRS

Da li je pucketanje zglobova opasno?

Prilikom ustajanja ili tokom vježbanja često vam zapucketaju zglobovi? Da li zbog toga treba da se zabrinete?
Koljeno (foto:  Thinkstock) -
Koljeno (foto: Thinkstock)

U većini slučajeva, ako zglobovi pucketaju, ali ne bole, ta pojava se zove krepitacija.

Ta pojava ne zahtijeva lečenje, ali lekari ipak smatraju da pucketanje ne treba namjerno izazivati, jer ljudi kasnije obično razviju naviku rastezanja.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih pucketaju zglobovi prilikom izvođenja vježbi. Naprimjer, zvuk pucketanja u ramenima povezan je s godinama. Ako imate manje od 35 godina, pucketanje je znak nestabilnosti i opuštenosti tetiva i vezivnog tkiva.

Ako vam lakat pucketa prilikom kretanja i ako pucketanje prati i bol ili povremena blokada, postoji mogućnost da vašim zglobom luta komadić kosti ili hrskavice.

Snažan i kratak zvuk krckanja kukova najčešća je pojava, a događa se kada se debeli snopovi tetiva koje podržavaju nogu premjeste na spoljnu stranu butne kosti. Iako to može biti bolno, nema razloga za zabrinutost, jer je riječ o bezopasnoj pojavi čestoj kod mladih žena. Rješenje je istezanje.

Pucketanje zglobova najčešće je posljedica starih povreda kao što su iščašenje ili uganuće. Koljena naprimjer pucketaju prilikom čučnja jer ih opterećujemo težinom koja je sedam puta veća od naše ukupne tjelesne težine. Rješenje je jačanje mišića koljena.

Najčešći razlog pucketanja zglobova vilice su stres i napetost što izaziva i škrgutanje zubima tokom sna.

Izvor: Agencije