latinica  ћирилица
27/03/2017 |  14:19 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Vučić-Putin: Mir i stabilnost u regionu od presudnog značaja za Srbiju (VIDEO/FOTO)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mir i stabilnost u regionu od presudnog značaja za Srbiju i istakao da je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu prenio stavove Beograda u vezi sa situacijom na zapadnom Balkanu.

"Ukazao sam i na izazove sa kojima smo suočeni i rekao da je za nas značajna podrška Rusije u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, ali i svaka druga, ekonomska i politička podrška", rekao je Vučić.

On je istakao da je Putin odobrio sve što je u vezi sa isporukom 30 borbenih oklopnih vozila, 30 tenkova "T-72" i 29 "migova" Srbiji, što je dogovoreno sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom, te će uskoro potpisati ukaz o tome.

"Nakon današnjih razgovora u najskorijem vremenu očekujem da predsednik potpiše ukaz, što bi značilo da sve što smo dogovorilo stiže u Srbiju", rekao je Vučić.

On je dodao da sada ostaju samo tehnički problemi - "da li će nešto da se rasklapa, pa da se stavlja u avion i u delovima da stigne u Srbiju ili će jedna zemlja da omogući prelet".

Vučić je naglasio da je na sastanku razgovarano i o turizmu i drugim oblastima razvoja privrede.

"Mislim da je predsednik Putin danas želeo da na sebi svojstven način pokaže svima da podržava Srbiju i da želi dobro narodu Srbije", rekao je Vučić.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, Vučić je naveo da je sa Putinom razgovarao o dolasku novih ruskih kompanija u Srbiju, ali i o poslovanju NIS-a, kompanije RŽD, jer "NIS je najveći punilac budžeta, a RŽD kompanija koja je na vreme ispunjavala obaveze".

Vučić ističe da je bilo riječi i o vojnoj neutralnosti Srbije, te da je ponovio da Srbija ostaje pri stavu da vojnu neutralnost mora da sačuva i "da je to pitanje i slobode i nezavisnosti slobodarskog srpskog naroda, što je Putin u potpunosti podržao".

On je rekao da je Putin otvorio i temu remontnog centra za helikoptere.

Odgovarajući na pitanje zašto je bio pozvan natrag nakon što je sastanak završen, Vučić je rekao da je Putin za njega imao još dva politička pitanja, koja su se ticala "politike u budućnosti, kao i na koji način da se zajedno deluje u budućnosti".

Putin je u kratkom obraćanju prije sastanka rekao da, ma kako se razvijala politička situacija, ne sumnja da će se odnosi dvije zemlje razvijati isto ovako pozitivno i u duhu prijateljstva, kao i do sada.

Ruski predsjednik je istakao da je zajedničkim naporima situacija u trgovinsko-ekonomskoj sferi promijenjena nabolje, makar i neznatno.

"Prošle godine ostvaren je manji porast trgovinske razmjene, naporima vaše vlade. Ti rezultati ostvareni su, zahvaljujući rastu isporuka iz Srbije u Rusiju. Najveći porast zabilježila je isporuka poljoprivrednih proizvoda, negdje oko 40 odsto. Imamo i dobre zajedničke projekte, oni se aktivno razvijaju, prije svega u energetici", naveo je Putin.

Izvor: SRNA