latinica  ћирилица
27/03/2017 |  15:58 ⇒ 18:32 | Autor: RTRS

Laktaši: Više od 200 pasa u borbi za titulu najljepšeg (VIDEO)

Po ocjeni stručnjaka, kinologija- nauka o psima- u Republici Srpskoj iz godine u godinu dobija na značaju. Napretku kinološke djelatnosti značajno doprinose i međunarodne i nacionalne izložbe pasa. Tradicionalno, izložbe se održavaju i u Laktašima.
Laktaši - izložba pasa - Foto: RTRS
Laktaši - izložba pasaFoto: RTRS

U organizaciji Kinološkog društva "Šapica" opština Laktaši sedmi put je bila domaćin nacionalne izložbe pasa svih pasmina. U vrlo jakoj konkurenciji laskavu titulu najljepšeg psa izložbe ponijela je dugodlaka pudla iz Zagreba.

- Pas je uvezen iz Švedske prije pet mjeseci i star je dvije godine. Ovdje smo se mdošli malo zabaviti, a osvojili smo prvo mjesto - naveo je Mirko Matković, vlasnik najljepšeg psa izložbe.

Smotra pasa u Laktašima iz godine u godinu sve je bolje organizovana, uz povećan broj izlagača.

- Prvi put sam ovdje i definitvno je da ću se vratiti, jer je izložba prekrasna - kaže Matković.

Organizacijom i odzivom izlagača zadovoljni su i u Kinološkom društvu "Šapica" u Laktašima, koji postaju značajna tačka na kinološkoj mapi Republike Srpske.

- Generalno, stanje u kinologiji se popravlja i mislim da to može još bolje jer mi još uvijek nismo dostigli svjetski nivo. Kod nas je sve to još u blagom porastu i nadamo se da će izložba u Laktašima poslužiti mnogima da bi svi skupa bili što bolji na kinološkoj sceni - kaže Dalibor Đaković, sekretar KD "Šapica".

U Laktašima u 10 FCI grupa ove godine izloženo je bilo 209 pasa. Prvi put na prostorima Republike Srpske vlasnicima najuspješnijih pasa umjesto pehara dodijeljene su rozete, tradicionalni simbol kinološkog uspjeha.