latinica  ћирилица
27/03/2017 |  17:45 | Autor: RTRS

Kojić: Tužilaštvo i Sud BiH - tendenciozni

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da Tužilaštvo i Sud BiH rade tendenciozno, sa jedinom namjerom da Srbi budu jedini krivci za sva ratna dešavanja u BiH iz devedesetih godina prošlog vijeka.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

"Ne želimo nijednog momenta da amnestiramo stvarno odgovorna lica iz bilo kojeg, pa i srpskog naroda", rekao je Kojić Srni.

Prema njegovim riječima, neprihvatljiv je način primjene Krivičnog zakona BiH jer se Srbima stavljaju na teret najteža krivična djela, a tendenciozna je i primjena komandne odgovornosti za vojna lica srpske nacionalnosti koja su bila na određenom mjestu za nešto što se desilo, a na što nisu mogli uticati.

Kojić je rekao da nije sporna ni primjena komandne odgovornosti, ali da ona mora biti jednaka za sve.

"Od ukupno više od 2.000 godina izrečenih kazni zatvora pred Sudom BiH, Srbima je određeno 1.600 godina ili 79 odsto ukupno izrečenih kazni, dok je za zločine nad Srbima doneseno svega osam odsto kazni zatvora", precizirao je Kojić.

On je napomenuo da je Tužilaštvo BiH od samog svog osnivanja neustavna kategorija i da se ponaša diskriminatorski, zbog čega definitivno ne treba da postoji.

"Tužilaštvo i Sud BiH pokušavaju da kreiraju istoriju zasnovanu na lažnim optužbama i presudama. Srbi ne traže nikakvu vrstu balansa jer će se balans napraviti sam ako se optužuju i osuđuju lica iz svih naroda odgovorna za ratne zločine, a ovdje je jedina namjera da Srbi jedini budu odgovorni", istakao je Kojić.

On je rekao da Republika Srpska ne smije dozvoliti da Sud i Tužilaštvo BiH Srbima pišu istoriju, zbog čega je na institucijama Republike Srpske da dokazuju šta se desilo tokom proteklog rata u BiH i da vansudskim putem utvrđuje činjenice.

"U BiH treba ispraviti nepravdu u smislu retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH jer Tužilaštvo i Sud BiH svjesno uzimaju Krivični zakon BiH iz 2003. godine i poslije odluke Suda u Strazburu primjenjujući izmišljeno krivično djelo zločin protiv čovječnosti kako bi Srbi bili optuženi i osuđeni na kazne dugotrajnog zatvora - duže od 20 godina, što je krajnje nedopustivo", kaže Kojić.

Porodice procesuiranih pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske za ratne zločine traže od predstavnika srpskog naroda u institucijama Republike Srpske i BiH da se "konačno odrede prema Srbima koje su osudili Sud i Tužilaštvo BiH" i da prekinu reformu pravosuđa "dok se ne ispravi dosadašnja nepravda nanesena srpskim osuđenicima".

Porodice osumnjičenih, optuženih i osuđenih pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske za krivična djela ratnih zločina naglašavaju da Sud i Tužilaštvo BiH, najblaže rečeno, sprovode rasnu diskriminaciju prema pripadnicima srpskog naroda primjenom težeg zakona prilikom izricanja presuda za djela ratnih zločina.

Oni u zahtjevu za zaštitu od diskriminacije, upućenom predstavnicima srpskog naroda u institucijama Republike Srpske i BiH, pojašnjavaju da se prema Srbima primjenjuje teži Krivični zakon BiH iz 2003. godine, a prema Bošnjacima blaži SFRЈ za ista djela.

Izvor: SRNA