latinica  ћирилица
27/03/2017 |  19:17 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Bijeljina: Gradnja modernog objekta KPZ-a sredstvima IPA fondova (VIDEO)

U Bijeljini će uskoro, sredstvima IPA fondova, biti nastavljena gradnja modernog objekta Kazneno-popravnog zavoda. Vlada Srpske do sada je uložila dva 1.300.000 KM. Slijedi raspisivanje međunarodnog tendera.
KPZ Bijeljina - Foto: RTRS
KPZ BijeljinaFoto: RTRS

U Kazneno-popravnom zavodu u Bijeljini zatvorsku kaznu izdržavaju muškarci osuđeni na tri godine i manje. Iako prostorije nisu građene za ovu namjenu, uspijevaju da organizuju kako radne, tako i slobodne aktivnosti osuđenika.

Sa osuđenicima rade pedagozi i pravnici, a na raspolaganju su im i razni kulturni, sportski i vjerski sadržaji. U novom objektu, koji će biti izgrađen u skladu sa evropskim standardima, biće poboljšan kvalitet života osuđenih lica, ali i uslovi za rad zaposlenih.

- Planiran je prostor za različite sportske sadržaje, terene, prostorije koje će biti predviđene za radionice za savjetodavni rad različite umjetničke i brojne druge sadržaje koje trenutno možda mi nismo u stanju da na jedan kvalitetan način organizujemo ovdje - kaže Vedrana Rakić, specijalni pedagog.

Dalibor Vujinović, načelnik Službe obezbjeđenja ističe da su uložena značajna sredstva u izgradnju novog zatvora, počevši od fizičkih barijera do tehničko-tehnoloških mogućnosti.

Novi objekat, površine 5.600 kvadratnih metara biće dvostruko većeg kapaciteta od sadašnjeg zavoda koji može da primi 127 lica, zbog čega će biti povećan i broj zaposlenih. Do sada je izgrađen ogradni zid sa pritvorskom jedinicom, prijavnica, obezbijeđene građevinske dozvole i uplaćene rente. Radovi će biti nastavljeni sredstvima IPA fonda od 2,5 miliona evra.

- Taj novac neće biti dovoljan za završetak potpuno novog kompleska zatvora. Međutim, imamo obećanje od strane Ministarstva pravde i Vlade Republike Srpske da će ostatak sredstava, ukoliko bude potreban, biti obezbijeđen iz budžeta Republike Srpske - navodi Milenko Gajić, direktor KPZ.

Do izgradnje nove ustanove, u postojećoj zavodskoj radionici osuđenici prave rampe za parking, a imali su priliku da pokažu koliko su humani. Napravili su 30 stolova za osnovce u školi Knez Ivo od Semberije i zajedno sa zaposlenima prikupili dio novca za liječenje oboljele studentkinje Snježane Puhalo iz Istočnog Sarajeva.