latinica  ћирилица
27/03/2017 |  21:32 | Autor: RTRS

Skoplje: Talat DŽaferi predložen za predsjednika Sobranja

Poslanik iz redova Demokratske unije za integraciju /DUI/ Talat DŽaferi predložen je večeras za predsjednika makedonskog Sobranja na inicijativu 20 poslanika parlamentarne većine.
Makedonsko Sobranje -
Makedonsko Sobranje

"Parlamentarna većina preuzela je odgovornost i neće dozvoliti dalju blokadu rada Sobranja. Parada VMRO-DPMNE je bespredmetna. SDSM je predložila predsjednika Sobranja glasovima više od 20 poslanika", saopštio je portparol SDSM-a Petre Šilegov.

Prema njegovim riječima, predsjednik parlamenta, prema Poslovniku, može da bude izabran na prijedlog 20 poslanika, bez mišljenja odbora.

Ukoliko DŽaferi, bivši vođa albanske paravojne formacije ONA i ministar odbrane u vladi Nikole Gruevskog, bude izabran za predsjednika Sobranja, biće prvi Albanac na toj funkciji.

Prijedlog je uslijedio nakon što je bilo jasno da poslanici VMRO-DPMNE sa bezbroj replika i kontrareplika blokiraju rad Sobranja.

Konstitutivna sjednica parlamenta, koja je nastavljena nakon gotovo tri mjeseca, prekinuta je i biće nastavljena sutra za kada je svoje obraćanje najavilo još 50 poslanika VMRO-DPMNE.

Na dnevnom redu je izbor predsjednika, zamjenika i članova Komisije za izbor i imenovanja, kao i izbor predsjednika Sobranja.

Izvor: SRNA