latinica  ћирилица
28/03/2017 |  07:52 ⇒ 29/03/2017 | 07:51 | Autor: RTRS

NSRS o Prijedlogu deklaracije o zaštiti Dejtonskog sporazuma (VIDEO)

U popodnevnom dijelu zasjedanja poslanici su završili raspravu o Deklaraciji o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske. Predlagač, SDS-ov Vukota Govedarica poručio je da ovaj dokument dolazi u pravo vrijeme, a da su navodi kako se time nanosi šteta Republici Srpskoj, netačni. Poslanici su razmotrili i Izmjene i dopune Zakona o veterinarsko – medicinskim proizvodima.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

20.13... Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima kojim su preciznije deinisani proizvodnja, registracija i promet ovih proizvoda na veliko i malo, kao i njihova upotreba i kontrola kvaliteta.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić naveo je da je riječ o proizvodima za zaštitu zdravlja životinja.

"To je potrebno radi adekvatne zaštite zdravlja i interesa potrošača i proizvođača", rekao je Mirjanić.

On je dodao da ovi proizvodi imaju važnu ulogu u kontroli i prevenciji bolesti, kao i patnji životinja, ali i da mogu uzrokovati veliku štetu okolini, životinjama i ljudima ako se ne koriste ispravno.

"S ciljem pooštravanja kontrole upotrebe veterinarsko-medicinskih proizvoda brisane su odredbe na osnovu kojih je veleprodaja mogla farmama organizovanim u formi pravnog lica isporučiti te proizvode za sopstvene potrebe", rekao je Mirjanić i dodao da veterinarske apoteke imaju obavezu da promet veterinarsko-medicinskih proizvoda vrše sa načelima dobre prakse.

Ovim zakonom uvodi se komisija za pregled objekata, koju rješenjem formira resorni ministar s ciljem da pregledom utvrdi da li podnosilac zahtjeva ispunjava propisane uslove za vršenje prometa veterinarsko-medicinskim proizvodima na veliko i na malo.

U slučaju da komisija utvrdi da podnosilac zahtjeva ispunjava propisane uslove, sačinjava zapisnik na osnovu koga ministar donosi rješenje kojim se odobrava promet veterinarsko-medicinskih proizvoda na veliko, odnosno na malo.

Privredna društva koja vrše promet na veliko, odnosno na malo veterinarsko-medicinskih proizvoda obavezna su da ispune propisane uslove prije početka vršenja ovih djelatnosti, čime se obezbjeđuje primarna zaštita potrošača.

"Time naša zemlja pokazuje da ima efikasan sistem kontrole proizvodnje i prometa veterinarsko-medicinskih proizvoda radi kvalitetnije zdravstvene zaštite, a time i zdravlja ljudi", rekao je Mirjanić i dodao da je Nacrt usklađen sa direktivama EU, čime je omogućen izvoz proizvoda životinjskog porijekla na tržište EU.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović zaključio je današnju sjednicu koja će biti nastavljena sutra u 10.00 časova.

20.13... Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je da su Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, čiji je predlagač, pisale srpske glave i istakao da je uvjeren da je pravi momenat za njeno usvajanje.

Govedarica je naglasio da je pravi trenutak da se razgovara o zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma i evropskoj budućnosti, kao značajnim interesima Republike Srpske.

U završnoj riječi nakon rasprave o ovom dokumentu, Govedarica je naveo da je deklaracija predložena u momentu kada je Evropski parlament donio rezoluciju kojom definiše dodatnu federalizaciju BiH, što za Srpsku nikada neće biti prihvatljivo.

"Ne osporavamo hrvatskom narodu da se bori za svoja prava, ali ne dozvoljavamo da to bude na štetu teritorijalnog integriteta Republike Srpske", poručio je Govedarica i pozvao da se u FBiH dogovore kako da hrvatski narod ostvari svoja prava.

On kaže da se u ovoj deklaraciji vidi sadašnjost, ali i budućnost u kojoj se nalaze evropske vrijednosti u kojima postoji vladavina prava i bolji standard.

"Dobro su poznati dejtonski principi - princip dijaloga i razumijevanja, jer samo na takvim temeljima može da živi BiH u kojoj svoje mjesto imaju sva tri naroda i oba entiteta", rekao je Govedarica.

On je naveo da BiH kasni u EU integracijama za razliku od zemalja u okruženju, te dodao da je strateški interes Srpske da prati Srbiju u EU integracijama.

Govedarica je izrazio žaljenje što nije postignuta saglasnost u vezi sa ovim dokumentom, te potvrdio da je na Kolegijumu predloženo da bude povučena, ali da Klub SDS-a nije to prihvatio.

"Ponudili smo ovu deklaraciju na način kako mislimo da ona treba da izgleda, nadajući se da to može biti stav Narodne skupštine. Očigledno nema saglasnosti i žao mi je", kaže Govedarica.

19.50... Poslanik Kluba koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka rekao je da je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio rat i donio mir u BiH, ali da je, nažalost, mnogima služio kao "švedski sto" koji su koristili na razne načine.

Tokom rasprave o Prijedlogu deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, čiji je predlagač narodni poslanik Vukota Govedarica, Čavka je rekao da se u BiH politički subjekti vrte u krug 22 godine i ne rješavaju probleme, poput ekonomskih pitanja, korupcije ili odlaska mladih.

On smatra da bi Narodna skupština trebalo da se bavi tim pitanjima, te predložio da bude održana tematska sjednica o tim temama.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović istakao je da je ovaj dokument korektan i da može biti prihvatljiv za sve političke stranke, te da je evidentna snažna sujeta pojedinaca koji ne mogu prihvatiti da je SDS predložio tekst deklaracije.

On smatra da u ovom dokumentu nema ništa sporno, te da bi trebalo da svi budu za trajno očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i za ubrzani evropski put BiH i Republike Srpske, kao jednog od prioritetnih interesa Srpske.

"Ne vidim u čemu je problem da ohrabrimo institucije Republike Srpske i predstavnike Srpske u institucijama BiH da rade na ekonomskom jačanju i razvoju Srpske, izgradnji demokratskih standarda i jačanju vladavine prava", naglasio je Borenović.

Poslanik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajilica rekao je da je ozbiljan problem što nema spremnosti među političkim strankama u Narodnoj skupštini da postignu konsenzus u vezi sa važnim pitanjima, poput ove deklaracije.

On je rekao da bi bilo dobro da ovaj dokument bude usvojen, ali i da svi treba da daju doprinos da se napravi što boljim.

Mihajilica je napomenuo da od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma postoje različiti stavovi naroda koji žive u BiH u vezi sa tim sporazumom a koji su vremenom postali dijametralno suprotni stavovi.

On je podsjetio da je Narodna skupština do sada usvajala razne deklaracije koje su se bavile primjenom i kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, nezakonitog djelovanja visokog predstavnika u BiH i nametanjem zakona.

19.01 Poslanik SDS-a Davor Šešić izrazio je nadu da će Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, danas biti donesen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, jer postoje snage koje ne žele Srpsku na mapi BiH.

On je, tokom rasprave o ovoj deklaraciji koju je predložio poslanik SDS-a Vukota Govedarica, podsjetio da je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio rat i stradanja i donio priznavanje Srpske.

"Nema smisla da se SDS-u osporava ovakva deklaracija, jer je rukovodstvo ove stranke, zajedno sa narodom, stvorilo Srpsku", rekao je Šešić.

Poslanik SNSD-a Drago Kalabić istakao je da srpski političari, bili oni u vlasti ili opoziciji, treba da izvuku pouke iz međusobne nesaradnje koja se dešavala u proteklom periodu i kada je riječ o prenošenju nadležnosti sa Srpske na nivo BiH, mimo Dejtona. On je rekao da je cilj centara moći da igraju na kartu srpskog nejedinstva u Republici Srpskoj.

"Zagovornik sam jedinstva, ali ne slažem se sa nekim dometima ove deklaracije", naglasio je Kalabić.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić ocijenio je da inicijative o federalizaciji BiH pred Evropskim parlamentom najavljuju odustajanje od Dejtonskog sporazuma, zbog čega SDS-ova deklaracija dolazi u pravo vrijeme. On je rekao da bi ovu deklaraciju bilo dobro dogovoriti kako bi ispunila svoj cilj, a to je nepristajanje na promjenu Dejtonske pozicije Srpske.

17.47... Poslanik SDS-a Želimir Nešković smatra da je u posljednje vrijeme evidentno jačanje vaninstitucionalnog djelovanja određenih političkih partija iz Federacije BiH, zbog čega je opravdana i u pravo vrijeme pripremljena deklaracija o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Nešković kaže da te partije nikada nisu prestale da se bave izmjenama ili ukidanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da im je krajnji cilj ukidanje Republike Srpske.

Tokom rasprave o Prijedlogu deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, čiji je predlagač narodni poslanik Vukota Govedarica, Nešković je ponovio stav SDS-a da ova stranka vodi odgovornu nacionalnu politiku, čiji je odraz i ovaj dokument.

Poslanik SNSD-a Radovan Vuković smatra da je ovaj dokument trebalo da bude proizvod više političkih stranaka.

On je kritikovao stavove pojedinih poslanika da se ova deklaracija može doraditi, te dodao da to treba biti potpuno nov dokument.

"Ovo je ozbiljno pitanje i mislim da u narednom periodu šefovi klubova treba da sjednu i naprave deklaraciju koju ćemo usvojiti konsenzusom", poručio je Vuković.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić smatra da deklaracija treba da bude nešto što će ujediniti ljude, i da je "jedino gore od loše koncipirane deklaracije njeno korišćenje radi prepucavanja".

"Ova deklaracija ne afirmiše teritorijalni integritet, ni pravo našeg naroda da odlučuje sam na osnovu Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma. To su suštinske primjedbe i najbolje se vide na načinu na koji se promoviše", istakao je Stevandić.

On je naglasio da u deklaraciji, u dijelu gdje se pominje osuda ratnohuškačke politike, treba dodati "iz Federacije BiH", jer takva politika ne dolazi iz Republike Srpske.

17.12... Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je nakon redovne pauze raspravom o Prijedlogu deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, čiji je predlagač narodni poslanik Vukota Govedarica.

U Prijedlogu deklaracije navodi se da Narodna skupština, kao strateški interes Srpske, ističe trajno očuvanje "dejtonske" ustavne pozicije Republike Srpske i temeljnih načela Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH koji definiše ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.

14.59... Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da SDS-ov Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Srpske definišu ravnopravnost entiteta i konstitutivnih naroda, te zabranu podjele u BiH i principa "jedan čovjek, jedan glas".

Brčkalo je, tokom rasprave o Prijedlogu deklaracije u Narodnoj skuštini, rekao da je Dejtonski sporazum najmanje loše rješenje u BiH, a da je sve ostalo u BiH avantura.

"Cilj deklaracije je da se zaustavi avanturistička politika", rekao je Brčkalo i dodao da je cilj da se rješavaju osnovna životna pitanja u Srpskoj.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković je replicirajući Brčkalu rekao je da je cilj usvajanja deklaracije da se SNSD i Milorad Dodik ocijene kao remetilački faktor pred međunarodnim faktorom, te da se zaštiti Bakir Izetbegović.

U Narodnoj skupštini u toku je redovna pauza do 17.00 časova.

14.25... Poslanik Koalicije "Domovina" Senad Bratić rekao je da će ova poslanička grupa podržati SDS-ov Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske. Bratić je tokom rasprave o prijedlogu deklaracije u Narodnoj skupštini naveo da je taj dokument dobar materijal da se u Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ smanje tenzije i krene u pozitivnom smjeru, u kome će prioriteti biti ekonomija, zapošljavanje i ispunjavanje obaveza BiH za pristup EU.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica, koji je predlagač deklaracije, rekao je da taj dokument nije pravljen da pravi krizu i konflikte.

On je naveo da u vezi s tim neće voditi populističku, već odgovornu nacionalnu politiku.

Poslanik SNSD-a Drago Kalabić ocijenio je simptomatičnim podršku "Domovine" deklaraciji, dodavši se iza svega "nešto kuva", jer bošnjački politički faktor u tom dokumentu ne vidi ni referendum, ni Dan Republike.

Poslanik PDP-a Dragan Galić je rekao da je deklaracija ram za djelovanje svih srpskih političkih predstavnika na očuvanju Srpske i jačanju njene ekonomije i društva u okviru EU.

Poslanik SNSD-a Vanja Bajić navodi da je ova deklaracija kontradiktorna, prije svega kada se govori da se treba suprotstaviti pokušajima mijenjanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH bez saglasnosti svih strana iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Znači nema promjene bez saglasnosti svih strana. A onda, navodite da je stav Republike Srpske da ne dođe do promjene Dejtonskog sporazuma. Znači - ili ga mijenjamo ili ne", upitao je Bajić.

13.40... SNSD ne može podržati Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, čiji je predlagač poslanik Vukota Govedarica, jer ne sadrži mnoge važne elemente koji ukazuju na trenutnu situaciju u BiH, kaže šef Kluba SNSD-a u parlamentu Srpske Radovan Višković. "Ne pominje se visoki predstavnik u BiH. Kakav je evropski put BiH sa kancelarijom visokog predstavnika?", upitao je Višković tokom rasprave o ovom dokumentu.

On je naveo da se u Sarajevu svakodnevno svjesno krši Dejtonski mirovni sporazum s ciljem što manje izvornog ovog sporazuma, a sve više centralne vlasti BiH.

Višković je poručio da se SNSD uvijek zalagao za Dejtonski sporazum i evropski put BiH, kao i da Republika Srpska ima aktivnu ulogu u tom procesu.

On je napomenuo da je na Kolegijumu Narodne skupštine tražio da ova deklaracija bude povučena sa dnevnog reda da bi svi politički faktori u Srpskoj zajedno donijeli deklaraciju koja bi oslikala trenutnu poziciju srpskog naroda i Srpske u BiH.

Šef Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović poručila je da poslanici ove stranke neće podržati ovu deklaraciju, jer u njenoj izradi nisu radili i drugi politički subjekti u Srpskoj.

"Deklaracija je došla kao jednostran akt jedne stranke. To doživljavam kao da DNS do sada nije bio za evropski put i Dejtonski sporazum, a od danas, ako glasamo, onda ćemo kao biti", rekla je Stevanovićeva.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić rekao je da je ova deklaracija pravovremena, dobra i tačna, te poručio vladajućim strankama u Srpskoj da se odluče da li su za dejtonsku BiH.

"Nije tačno da se ne pominju institucije Republike Srpske. Nije tačno da ova deklaracija ne štiti interese srpskog naroda u okviru Dejtona", istakao je Đorđić.

I poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak smatra da je pravo vrijeme da ova deklaracija bude donesena, jer se "kruni" Dejtonski mirovni sporazum.

On smatra da je pravi trenutak za donošenje, s obzirom da odnos Hrvatske prema unutrašnjim stvarima u BiH, ali i zagovaranja Evropskog parlamenta za federalizacijom, a na inicijativu hrvatskih poslanika i sve češćeg zagovaranja političkih subjekata iz Srpske za treći entitet u BiH.

12.30... Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da nije moguće da jedna zamlja postane član EU sve dok ima visokog predstavnika.

Cvijanovićeva je rekla da u tom smislu nije moguće ni da BiH dobije status kandidata, a pristupanje BiH EU u idealnim uslovima bilo bi 10 do 12 godina nakon sticanja kandidatskog statusa.

Odgovarajući na poslanička pitanja tokom "Aktuelnog časa" u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ona je rekla da je pitanje bezbjednosti prioritetno za Srpsku i da se moraju jačati policijske strukture koje su obilježje Srpske.

12.00... Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović očekuje da u toku godine bude započet proces postepenog restrukturisanja preduzeća "Željeznice Republike Srpske".

Cvijanovićeva je napomenula da su pregovori sa Svjetskom bankom u vezi sa restrukturisanjem ovog preduzeća započeti prije godinu dana i da je "namjera da bude preduzet najmanje bolan proces".

Ona je dodala da je evidentan problem viška radnika i da će to pitanje biti rješavano kroz penzionisanje, otpremninu ili prekvalifikaciju određenog broja radnika, da bi zadržali radno mjesto ili prešli na novo.

.....................................................................................................................................................................................

U Prijedlogu deklaracije navodi se da Narodna skupština, kao strateški interes Srpske, ističe trajno očuvanje "dejtonske" ustavne pozicije Republike Srpske i temeljnih načela Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH koji definiše ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.

"Svako narušavanje ovih načela, majorizacija bilo kog od konstitutivnih naroda, ili jednostrani pokušaj unutrašnje teritorijalne i svake druge ustavne prekompozicije BiH neprihvatljivi su sa stanovišta interesa Republike Srpske", ističe se u Prijelogu teksta deklaracije.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da razmatra Nacrt kodeksa o ponašanju narodnih poslanika kojim se utvrđuju etička pravila i standardi ponašanja narodnih poslanika u ostvarivanju njihovih prava i vršenju dužnosti.

Cilj Kodeksa je očuvanje, afirmacija i unapređivanje ugleda i dostojanstva narodnog poslanika i jačanje povjerenja građana u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Poslanici bi trebalo da razmatraju Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama.

Trebalo bi da bude razmatran Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske i Prijedlog programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za 2017. godinu.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da razmatra i Prijedlog odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Srpske za realizaciju projekata sanacije, adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje kompleksa Kasarne "Krajiških brigada" Zalužani, te Prijedlog odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za nabavku helikoptera.

Prenos sjednice Parlamenta Srpske je na našem RTRS Plus-u.

Izvor: RTRS/Srna