latinica  ћирилица
28/03/2017 |  09:48 | Autor: RTRS

Nastavak konstitutivne sjednice Sobranja

U Skoplju će danas u podne biti nastavljena konstitutivna sjednica makedonskog parlamenta na kojoj bi trebalo da budu izabrani predsjednik, zamjenik predsjednika i članovi Komisije za izbor i imenovanje, kao i predsjednik Sobranja.
Makedonsko Sobranje -
Makedonsko Sobranje

Konstitutivna sjednica Sobranja počela je 30. decembra. Istog dana zasjedanje je prekinuto, a nastavljeno je juče.

Poslanici VMRO-DPMNE tokom jučerašnjeg dana zatražili su da predsjednik parlamenta bude izabran iz pobjedničke poslaničke grupe, odnosno njihove stranke.

Poslanici SDSM zahtijevali su što hitniji izbor članovi komisije, a njihova parlamentarna većina, koju su oformili sa partijama iz albanskog političkog korpusa predložila je da se poslanik iz redova Demokratske unije za integraciju /DUI/ Talat DŽaferi izabere za predsjednika Sobranja.

Za diskusije na današnjem nastavku sjednice prijavljeno je pedesetak poslanika, uglavnom iz redova VMRO-DPMNE.

Ranije je dogovoreno da Komisiju za izbor i imenovanje čini šest poslanika iz VMRO-DPMNE, pet iz SDSM i po jedan i DUI i albanske stranke "Besa".

Partije su saglasne da za predsjednika komisije bude izabran Ilija Dimovski.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra prošle godine.

U novi saziv Sobranja koji čine 120 poslanika, VMRO-DPMNE osvojila je 51 mandat, SDSM 49, DUI 10, stranka "Besa" pet, Koalicija za Albance tri i Demokratska partija Albanaca /DPA/ dve poslanička mandata. 

Izvor: Srna