latinica  ћирилица
28/03/2017 |  10:19 ⇒ 13:06 | Autor: RTRS

Dodik: Cilj revizije - uništenje Srpske

Optužba za agresiju i genocid, iako podnesena protiv Srbije, trebalo je zapravo da uništi Republiku Srpsku i Srbe u BiH, smatra predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik u kolumni za "Glas Srpske" napominje da to nikada nije krio ni Frensis Bojl, nekadašnji savjetnik Alije Izetbegovića, koji je tokom rata u BiH Međunarodnom sudu pravde podnio tužbu u ime BiH.

On podsjeća da je Bojl za jedan sarajevski medij, nakon što je u februaru 2007. godine donesena presuda protiv Srbije, rekao da je tužba dobijena i da vlasti u BiH to moraju iskoristiti za ispostavljanje zahtjeva za ukidanje Republike Srpske.

Tužbom se, kako navodi, Srbija teretila da je direktno odgovorna za genocid počinjen na cijeloj teritoriji BiH i da je u okviru toga "isplanirala, pripremila, skovala zavjeru, podsticala, ohrabrivala, pomagala, podstrekivala i počinila genocid".

Dodik ističe da je cijeli proces pred Međunarodnim sudom pravde bio pun manjkavosti i nelogičnosti, uz zaobilaženje pravnih pravila.

"Tada tužena SR Јugoslavija nije bila članica UN, čiji organ je taj sud, pa nije ni mogla biti strana u postupku. Tužba, a i kasniji podnesci, bili su aktivnost isključivo muslimanskobošnjačke strane u BiH", piše Dodik.

On ističe da je imenovanje Sakiba Softića za agenta pred Međunarodnim sudom bilo vrlo upitno.

"Naime, Živko Radišić kao tadašnji član Predsjedništva BiH izabran kao predstavnik koalicije koja čini i sadašnju vlast Srpske, još 1999. godine, obratio se Narodnoj skupštini Republike Srpske zbog olluke Predsjedništva donesene njegovim preglasavanjem od bošnjačkog i hrvatskog člana. Predsjedništvo BiH je 6. oktobra 1999. godine donijelo odluku o nastavku postupka pred Međunarodnim sudom pravde povodom tužbe koju je ondašnja Republika BiH podnijela protiv tadašnje SR Јugoslavije", piše Dodik.

U skladu sa Ustavom BiH, podsjeća on, Radišić se usprotivio takvoj odluci i o tome obavijestio Narodnu skupštinu Republike Srpske, koja je dvotrećinskom većinom to proglasila destruktivnim po životni interes Republike Srpske.

"Pritom je Narodna skupština zaključila da u skladu sa Ustavom BiH sporna odluka nije stupila na snagu, te da je time i povučena tužba BiH protiv SRЈ", navodi Dodik u kolumni.

On je ocijenio da je nakon toga bošnjačka strana čekala iduću priliku, te u januaru 2002. godine pokušava na kvarno, u prijedlogu budžeta BiH za tu godinu, da obezbijedi 463.414 KM pod stavkom "finansiranje agenta BiH pred Mećunarodnim sudom".

"I ova odluka je donesena preglasavanjem Radišića, na šta je on ponovo u skladu sa Ustavom BiH uzjavio da je to destruktivno po životne interese Srpske. Opet je zasjedala Narodna skupština Republike Srpske i potrebnom dvotrećinskom većinom potvrdila Radišićevu izjavu, pozivajući se pritom i na svoju odluku od oktobra 1999. godine o povlačenju tužbe BiH zbog neslaganja Republike Srpske", piše Dodik.

Kvarna igra, dodaje on, nastavlja se 4. oktobra 2002. godine u vrijeme opštih izbora.

"Održava se sjednica Predsjedništva BiH i ponovo preglasavanjem Radišića donosi odluka o imenovanju Softića za agenta BiH. Ta odluka nije ni objavljena u službenom glasniku, pa nije ni stupila na snagu", podsjeća Dodik u kolumni.

On kaže da je zatim nastalo zatišje koje je trajalo do maja prošle godine kada se lažni agent Softić obratio Međunarodnom sudu, tražeći odgovor da li je i dalje agent BiH koji može podnijeti zahtjev za reviziju presude iz 2007. godine.

"Već sutradan dobio je odgovor da ne može i da je potrebna nova odluka Predsjedništva BiH za reviziju. To ne smeta Bakiru Izetbegoviću da početkom ove godine najavi reviziju, uz tvrdnju da će to izazvati najveću krizu u BiH nakon Dejtona", piše Dodik u kolumni.

On je ocijenio da Bakir Izetbegović nije ništa drugo nego nastavljač misli i djela oca Alije i njegove Islamske dsklaracije.

"Žrtvovaću mir za nezavisnost BiH, govorio je Alija. Žrtvovaću stabilnost za reviziju, govorio je Bakir. Alija sa svim svojim značajem, uspio je samo pokrenut krvavi rat, da bi kao posljedicu dobio zemlju podijeljenu po nacionalnim šavovima, dok Bakir odlično uspijeva rasturati i ono malo povjerenja u BiH, uzdajući se u podršku iz zapadnog svijeta, ponajviše SAD", piše Dodik u kolumni.

Dodik smatra da su Bakirovu i bošnjačku bahatost omogućili SDS,PDP i NDP, koji su kao takozvani Savez za promjene, postali Bakirovi saučesnici u pohodima na Srpsku i njenu vlast.

"Time su Bakiru pokazivali vjernost za onih nekoliko fotelja koje su dobili Bosić, Šarović, Mektić, Tadić, a posebno Ivanić i Crnadak. Na to ih podsjeća upozoravajuće saopštenje SDA na ono što su potpisali Bakiru 9. novembra 2014. godine, primajući njegovu milost uvođenja u vlast na nivou BiH", piše u kolumni.

Dodik napominje da su bez uslovljavanja koje su mogli i morali ispostaviti Bakiru i SDA, "takozvanci iz Saveza za promjene ostavili Srpsku bez ijedinog efikasnog instrumenta u suprotstavljanju velikobošnjačkoj politici".

"Sada se /Dragan/ Čavić žali kako im je savez sa Bakirom naštetio, a ne govori kako je ta bratija saveza za prevare nanijela štete Republici Srpskoj. Ne treba Bakiru boljih službenika od Bosića, Mektića, Šarovića i Pandurevićeve, koji svaki dan bljuju vatru na Republiku Srpsku. Njih četvoro i jesu predsjednici SDS-a, a Vukota Govedarica je samo potpredsjednik. Njemu je četvorka rekla da se pravi važan i napada Dodika, a oni će to raditi sa sarajevskih paložaja", ocijenio je Dodik u kolumni.

Početkom marta, piše Dodik, slijedi odgovor Međunarodnog suda i odbacivanje bošnjačkog zahtjeva za reviziju, na šta je Bakirov komentar bio da sve dok postoji sud, nanovo se može pokrenuti proces u odnosu na ono što se dešavalo.

"Drugim riječima, nikada neće odustati od ukidanja Republike Srpske. Osim, ako zauvijek ne izgube bilo kakvu podršku iz Republike Srpske koju im sada daju SDS, PDP i NDP, kao takozvani Savez za promjene", upozorio je Dodik.

Izvor: Glas Srpske, Srna