latinica  ћирилица
28/03/2017 |  11:02 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Demanti PDP i NDP na vijest objavljenu na portalu RTRS-a

Predsjednici PDP i NDP-a Branislav Borenović i Dragan Čavić reagovali su na jučerašnju objavu njihovog zajedničkog saopštenja na portalu RTRS-a.
Borenović, Ivanić, Čavić - Foto: RTRS
Borenović, Ivanić, ČavićFoto: RTRS

U demantiju navode da je naš portal uz sve predhodne citate o trenutno lošoj situaciji u Republici Srpskoj, prenio i rečenicu "da su lideri PDP i NDP zaključili su da su to sve razlozi zbog kojih je neophodno aktivnije i organizovanije djelovati protiv vlasti u Republici Srpskoj".

U PDP i NDP navode da u zajedničkom saopštenju nisu naveli termin vlast, već režim u Republici Srpskoj "i da zajednički rad, uz poziv i svima drugima koji to žele, treba da pokaže građanima da postoji ozbiljna politička alternativa nenarodnoj vlasti".

"Vlast i režim nisu isto. Ako mi pažljivo vodimo računa o terminima, koje koristimo u političkom obraćanju javnosti, onda ne postoji niti jedan razlog da nam vi dopisujete svoja tumačenja, koja su netačna. Јasno je da mi ni na jednom mjestu nismo napisali da smo protiv vlasti Republike Srpske, već da smo protiv nenarodne vlasti i režima", navodi se u dematiju lidera PDP i NDP-a.

Predsjednici PDP-a i NDP-a smatraju da "posao bilo kojeg novinara ili medija nije da tumači bilo čije izjave ili saopštenja, već da prenesu izjave i stavove".

Uz podsjećanje na naše obaveze prema Zakonu o RTRS-u, kada je u pitanju objavljivanje i vijesti i komentara, predsjednici PDP i NDP smatraju da taj, kako su ga nazvali, komentar nismo odvojili od vijesti.

"Mi sebi nećemo dati slobodu da tumačimo da li je Vašoj televiziji vlast i režim jedno te isto, jer to ne bilo u redu. Zato od RTRS-a očekujemo da to isto ne tumači, nego da informiše na ispravan način", navodi se u zajedničkom demantiju.

Lideri PDP-a i NDP-a nas podsjećaju da su "ravnopravni akteri na političkoj sceni i parlamentarne stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kojoj podnosite izvještaj".