latinica  ћирилица
28/03/2017 |  12:06 ⇒ 13:17 | Autor: RTRS

U toku godine početak restrukturisanja "Željeznica"

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović očekuje da u toku godine bude započet proces postepenog restrukturisanja preduzeća "Željeznice Republike Srpske".
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

Cvijanovićeva je napomenula da su pregovori sa Svjetskom bankom u vezi sa restrukturisanjem ovog preduzeća započeti prije godinu dana i da je "namjera da bude preduzet najmanje bolan proces".

Ona je dodala da je evidentan problem viška radnika i da će to pitanje biti rješavano kroz penzionisanje, otpremninu ili prekvalifikaciju određenog broja radnika, da bi zadržali radno mjesto ili prešli na novo.

Premijer Srpske je dodala da će se prilikom pravljenja sistematizacije voditi računa i o broju radnika u upravi preduzeća.

Odgovarajući na poslanička pitanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Cvijanovićeva je rekla da je Vlada u pregovorima sa sindikatima budžetskih korisnika kada je riječ o izmirenju dugovanja po osnovu naknada iz kolektivnog ugovora, te da je riječ o iznosu od ukupno oko 11 miliona KM.

"To nisu precizni podaci, jer postoji određeni broj radnika koji su dobili sudske presude i gdje je u toku sudski proces. Očekujemo uskoro tačne podatke, da bi mogli ići u izmirenje obaveza u jednakim ratama", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da je prijedlog Vlade da prosvjetni radnici, prema kojima su dugovanja najveća, budu izjednačeni sa ostalim budžetskim korisnicima kada je riječ o izmirenju dugovanja po godinama.

"Vlada je ponudila da se dugovanja po osnovu 2011, 2012, 2013. i 2014. godine prosvjetnim radnicima izmire kroz tri mjesečne rate koje bi tekle od aprila, kada bi se isplaćivale naknade za ovu godinu, a da onda ostali iznosi za 2015. i 2016. godinu se isplate u 15 rata, što bi se odnosilo i na ostale budžetske korisnike", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da bi krajem sedmice trebalo ponovo da počnu pregovori sa socijalnim partnerima kada je riječ o opštem kolektivnom ugovoru.

Premijer Srpske je rekla da je evidentno povećanje broja zaposlenih u Republici Srpskoj, te očekuje da ove godine taj broj bude i veći od 260.000.

Ona je navela da je Vlada kroz akcione planove ostvarila povećanje broja radnih mjesta, te da ovogodišnji takav plan predviđa iznos od 16,8 miliona KM za zapošljavanje dodatnih 4.000 lica, prije svega, boračke populacije.

"Pokazatelji iz septembra 2016. godine, kada ih uporedite sa 2013. godinom, pokazuju da je broj zaposlenih povećan za 20.000, broj nezaposlenih smanjen za 30.000. Pokazatelji iz 2016. u odnosu na 2015. godinu pokazuju da je broj zaposlenih povećan za 9.000, a broj nezaposlenih smanjen za 8.000", zaključila je Cvijanovićeva.

Izvor: Srna