latinica  ћирилица
28/03/2017 |  12:13 | Autor: RTRS

Banjaluka- voće i povrće na Tržnici bezbjedno za ishranu

Rezultati laboratorijskih analiza uzoraka svježeg voća i povrća sa Gradske tržnice u Banjaluci pokazuju da je ono bezbjedno za ljudsku ishranu.
Voće i povrće - Foto: RTRS
Voće i povrćeFoto: RTRS

Analiza uzoraka obavljena je prema nalogu Odjeljenja za inspekcijske poslove, saopšteno je iz Gradske uprave.

"Poseban akcenat tokom kontrola kvaliteta prehrambenih proizvoda inspektora za hranu Odjeljenja za inspekcijske poslove proteklih dana stavljen je na kontrolu kvaliteta svježeg voća i povrća", istakao je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja Јanko Kecman.

Prema njegovim riječima, osim inspekcijske kontrole uslova prometa navedenih prehrambenih proizvoda, izvršeno je uzorkovanje mladog luka, spanaća, paradajza, svježeg kupusa, jabuka i krušaka.

Uzorci hrane dostavljeni su na analizu u Institut za javno zdravstvo Banjaluka, radi utvrđivanja nivoa ostataka pesticida.

"Prema dobijenim rezultatima laboratorijskih analiza dostavljenih uzoraka prehrambenih proizvoda, odnosno uzoraka svježeg voća i povrća, može se zaključiti da je ispitivano voće i povrće bezbjedno za ljudsku ishranu, s obzirom na to da su utvrđene vrijednosti nivoa ostataka pesticida niže od propisanih", rekao je Kecman.

Izvor: SRNA