latinica  ћирилица
28/03/2017 |  12:45 ⇒ 29/03/2017 | 09:20 | Autor: RTRS

Savjet ministara usvojio set zakona o akcizama (VIDEO)

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je Savjet ministara na današnjoj sjednici u Sarajevu, bez saglasnosti Saveza za promjene, usvojio set zakona o akcizama u BiH, koji je jedan od uslova za nastavak kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.
Savjet ministara - Foto: SRNA
Savjet ministaraFoto: SRNA

Zvizdić očekuje da će Predstavnički i Dom naroda u što skorije vrijeme održati svoje sjednice i usvojiti ove zakone čime bi bili stečeni uslovi da BiH dobije drugu tranšu kredita MMF-a.

"Ovim su zaokružene sve mjere i stvoreni realni uslovi za realizaciju i implementaciju aranžmana sa MMF-om", istakao je Zvizdić.

On je dodao da će Savjet ministara usvojene nacrte zakona uputiti parlamentu BiH po hitnoj proceduri.

Uz Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim se predviđa povećanje cijena goriva za 15 feninga, usvojeni su i nacrti zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Јedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, kojima je predviđeno da se prihodi od povećanih akciza izdvajaju na namjenski podračun za izgradnju puteva i auto-puteva.

Prema Zvizdićevim riječima, kao jedna od mjera za realizaciju aranžmana sa MMF-om usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH i odluka o provođenju mjera iz Pisma namjere sa MMF-om o proširenom aranžmanu koji se tiču institucija BiH.

ŠAROVIĆ: SAVEZ ZA PROMЈENE NIЈE PODRŽAO ZAKON O AKCIZAMA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Miro Šarović rekao je da stranke okupljene oko Saveza za promjene nisu danas podržale Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH radi zaštite poljoprivrednike u BiH, iako i dalje podržavaju reformski put BiH.

Šarović je podsjetio da je Savez za promjene pokušao da zaštiti poljoprivrednike, pogotovo nakon usvajanja adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, i to putem uvođenja takozvanog plavog dizela, ali za to, kako je rekao, nije dobijena podrška Vlade Republike Srpske i Međunarodnog monetarnog fonda.

Dodatnih 15 odsto na veću cijenu nafte još više će pogoršati njihov položaj, rekao je Šarović.

"Mi smo tražili ili plavi dizel ili odobravanje dodatnih podsticajnih sredstava za poljoprivrednike u oba entiteta, ili da se pomenutih 15 odsto povećanja cijene nafte ne odnosi na tu kategoriju stanovništva", naveo je Šarović.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske i MMF ćute o Pismu namjere, a očekuju da Savez za promjene sav teret aranžmana sa MMF-om iznese na svojim leđima.

"Pismo namjere oni su potpisali i odbili naš plan za pomoć poljoprivrednom sektoru u BiH, a sad planiraju da u narednom periodu uštede čak pet miliona na račun uskraćivanja podsticaja poljoprivrednicima", naveo je Šarović.

On je rekao da će se vidjeti uskoro da li ima prostora i volje za amandmansko djelovanje na izmjene pomenutog nacrta u hitnoj parlamentarnoj proceduri, sve s ciljem pomoći i zaštiti poljoprivrednog sektora u BiH.

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH protiv Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH glasali su Šarović i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić službeno je odsutan.

Izvor: SRNA