latinica  ћирилица
28/03/2017 |  13:20 ⇒ 29/03/2017 | 08:38 | Autor: RTRS

Dodik: Rusija dobar partner Srpskoj (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Rusija u Srpskoj prisutna u ekonomskom i privrednom smislu i da je dobar partner, kao i mnoge zemlje sa zapada, te da Srpska i sa jednim i drugim pokušava da ima svoje interese, što je vidljivo iz razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

"Sama činjenica da u teškim ekonomskim i poslovnim aktivnostima Rusija zadržava značajan broj radnika u Rafineriji u Brodu govori o njihovom opredjeljenju. Nikada nismo čuli od Putina ili bilo koga da smo ruska interesna zona, nego se radi o prijateljstvu koje daje rezultate, a nastavićemo da sarađujemo sa Zapadom i Kinom, sa kojom možemo dobiti značajne projekte", naveo je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska imala više zahtjeva i prisile od Zapada, nego od Rusije.

"To što sada ne funkcionišu odnosi Zapada i Rusije, ne treba mi da budemo kolateralna šteta. Orijentisani smo ka EU, a Srpska nema namjeru da uđe u bilo kakvo dalje kretanje prema NATO-u, a naše odluke su vezane za raniji konsenzus, što mogu potvrditi svi politički faktori i Mladen Ivanić, Mladen Bosić, Vukota Govedarica", rekao je Dodik.

On je rekao da nije zadovoljan činjenicom da je Republike Srpska neopravdano sankcionisana sa stanovišta Međunarodnog monetarnog fonda i ostalih finansijskih institucija.

"Kada Srpska ispuni obaveze, onda naiđemo na problem što to nije uradila Federacija BiH ili zajednički nivo. Bio sam predsjednik Vlade kada Republika Srpska, jer nije izručila osumnjičene za ratne zločine, nije dobila sredstva MMF-a, a FBiH jeste, što pokazuje da postoje dupli aršini", dodao je Dodik.

Govoreći o usvajanju izmjena i dopuna Zakona o akcizama u parlamentu BiH, Dodik, koji je i lider SNSD-a, ponovio je da je Srpska ispunila sve uslove potrebne za aranžman sa MMF-om i da nema namjeru da preuzima tuđu odgovornost.

"Nisam siguran da će uspjeti biti postiguto rješenje do kraja ovog mjeseca. Pismo namjere na nivou BiH potpisao je Savjet ministara BiH i preuzeli su obavezu da će sve ispuniti, kao i aktuelna većina u parlamentu BiH, gdje SNSD nije i naša odgovornost nije ovaj nivo", smatra Dodik.

Odgovarajući na pitanje o navodima da bi predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić mogao da 2018. godine bude kandidat za predsjednika Republike Srpske, Dodik je rekao da to ne komentariše nikako i da su tek naredne godine izbori.

Vlada ima pravo na sredstva IRB-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je saglasan sa odlukom Vlade Srpske da posegne za sredstvima Investiciono-razvojne banke  koja su bila namijenjena za otplatu kredita, ističući da je to logičan potez.

"To je tako logično da uradimo i u skladu sa zakonskim propisima. Taj novac nije uzet da bi bio upropašten, već da bude redistribuisan kako odluči Vlada", pojasnio je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je IRB u vlasništvu Vlade Republike Srpske i da ona ima pravo da raspolaže imovinom.

"To nije klasična banka i to su u suštini sredstva koja se mogu tretirati kao republički fond. I sam sam učestvovao u toj odluci", poručio je predsjednik.

Na pitanje novinara da li će insistirati na prodaji Rudnika željezne rude "Ljubija", Dodik je rekao da na tom pitanju radi Vlada Srpske, kao i da smatra da treba provesti zakonit proces koji je u interesu Republike Srpske.

Republika Srpska neće preuzeti dugove preduzeća "Svislajona"

Predsjednik Republike Srpske rekao je i da Republika Srpska neće preuzeti dugove preduzeća "Svislajon industrije alata"  iz Trebinja koji su napravljeni tokom poslovanja od privatizacije do danas.

"Možemo razgovarati o dugovima koji su naslijeđeni, a oni koji su napravljeni tokom poslovanja od privatizacije do danas su obaveza koju treba da plaća investitor, a ne da preuzima Republika i nećemo je preuzeti", naglasio je Dodik.

Osvrćući se na ponudu vlasnika "Svislajon industrije alata" iz Trebinja Rodoljuba Draškovića da pokloni Republici Srpskoj ovo preduzeće, Dodik je rekao da Vlada Republike Srpske nema obavezu niti hoće da prihvata nešto što je bila obaveza drugih da riješe.

"Tamo postoji veoma složen problem, prodata je Fabrika alata, a kasnije je u procesima izdvojen ogroman dio zemljišta, pretvoren u vlasništvo drugih firmi Draškovića, a sada bi kumulirani dio problema tamo prebacio Vladi", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da postoji ugovor o privatizaciji koji precizira šta je čija oblast.

Izvor: Srna