latinica  ћирилица
28/03/2017 |  13:51 ⇒ 13:54 | Autor: RTRS

Slučaj "Orić": Saslušanje svjedoka bez prisustva javnosti

Zaštićeni svjedok odbrane "O3" izjavila je pred Sudom BiH da je komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića prvi put vidjela 25. oktobra 2010. godine na otvaranju spomen-obilježja, kada ga je i upoznala.
Suđenje Oriću - Foto: RTRS
Suđenje OrićuFoto: RTRS

Saslušanje ovog svjedoka većim dijelom je bilo zatvoreno za javnost, tako da se veoma malo moglo čuti tokom današnjeg suđenja Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, koje optužnica tereti za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992.

Svjedok je rekla da je do početka rata sa djecom i suprugom, koji je poginuo u avgustu 1995. godine, živjela u Vlasenici. Ona je potvrdila da je njen suprug upoznao Orića nakon pada Srebrenice 1995. godine u Tuzli.

"Tada su se sreli i svi su to objavili", rekla je svjedok.

Ona je navela da ne poznaje svjedoka "O1", kao ni optuženog Sabahudina Muhića, koje njen suprug nije pominjao.

Svjedok Alija Muškić, koji je dao iskaz prije zaštićenog svjedoka "O3", izjavio je da je Orića upoznao u martu 1993. godine kada je pala Cerska, nakon čega ga više nikada nije vidio.

On je rekao da je bio angažovan u civilnoj zaštiti, negirao da je bio vojno angažovan, dodajući da mu nisu poznate vojne akcije u mjestima Zalazje i Kunjerac, za koje "ne zna ni gdje se nalaze".

"Mi nismo imali veze s vojskom. Јa nisam bio ni u jednoj vojnoj akciji", izjavio je Muškić, negirajući poznanstvo sa svjedokom "O1".

Na ročištu u februaru prošle godine, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH "O1" rekao je da mu je komandir bio Alija Muškić.

Nakon što je pročitao podatke o zaštićenom svjedoku "O1", koje mu je predočila Orićeva odbrana, Muškić je rekao da ga ne poznaje.

Rekao je, takođe, da ne poznaje ni optuženog Sabahudina Muhića.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje će biti nastavljeno 11. aprila.

Izvor: Srna