latinica  ћирилица
28/03/2017 |  14:04 ⇒ 14:05 | Autor: RTRS

IRB: Јednokratna otplata kredita ne utiče na plasmane

Investiciono-razvoja banaka Republike Srpske saopštila je da prijevremena jednokratna otplata kredita Svjetske banke ni na koji način neće uticati na njene buduće plasmane.
IRB RS - Foto: RTRS
IRB RSFoto: RTRS

"IRB je likvidna u toj mjeri da može da plasira i više nego što je planom plasmana predviđeno, ukoliko se za to ukaže potreba", navode u ovoj banci.

U saopštenju se dodaje da je IRB obavijestila Vladu Srpske da je u poziciji visoke likvidnosti, odnosno da raspolaže značajnim sredstvima na računima svojih fondova, zbog čega je suočena s problemom oročavanja tih sredstava, jer poslovne banke, zbog prelikvidnosti bankarskog sektora, nisu spremne da zaključuju ugovore o oročenju.

Iz IRB-a navode da su, u cilju smanjenja valutnog rizika na duži vremenski period, razmatrali mogućnosti jednokratne otplate kredita Svjetske banke i djelovali u najboljem interesu Fonda za razvoj i zapošljavanje, "sa pažnjom dobrog domaćina".

"U tom smislu, Vlada Republike Srpske je donijela odluku kojom je Fondu za razvoj i zapošljavanje omogućena jednokratna otplata tih kredita. Odlukom o korišćenju sredstava revolving fonda iz 2004. godine, definisano je da Vlada može da izmijeni uslove korišćenja ovih sredstava u slučaju promijenjenih okolnosti i ukazane potrebe", navodi se u saopštenju.

Izvor: Srna