latinica  ћирилица
28/03/2017 |  14:34 ⇒ 14:45 | Autor: RTRS

Srebrenica: Opština obezbijedila sadnice voćarima

U Srebrenici su danas podijeljene sadnice maline i šljive, koje je opština obezbijedila kao podsticaj za razvoj voćarstva i poklonila zainteresovanim voćarima.
Podjela sadnica maline i šljive u opštini Srebrenica - Foto: SRNA
Podjela sadnica maline i šljive u opštini SrebrenicaFoto: SRNA

Zbog većeg broja zainteresovanih voćara, nabavljeno je više sadnica od plana i podijeljene su svim uzgajivačima voća koji zadovoljavaju uslove konkursa za izbor korisnika ove pomoći.

Ukupno je 51 voćar dobio po 1.350 sadnica maline za zasađivanje po jednog dunuma površine ovom kulturom, a 25 uzgajivača šljive dobilo je po 300 sadnica tog voća kojima će zasaditi po tri dunuma zemljišta.

Јedan od uslova za dobijanje sadnica bio je i učešće voćara u iznosu od 10 odsto vrijednosti sadnica.

Načelnik za privredu srebreničke opštine Cvijetin Maksimović rekao je Srni da je veliki broj zainteresovanih domaćinstava za uzgoj voća u ovoj lokalnoj zajednici jer imaju mogućnost da se bave voćarstvom.

"Povoljni klimatski uslovi na ovom području pogoduju voćarstvu i bilježi se dobar rod i kvalitet voća što donosi odgovarajuću zaradu", ocijenio je Maksimović i najavio da će opština i u narednom periodu podsticati poljoprivrednu proizvodnju i razvoj seoskih gazdinstava.

Izvor: Srna