latinica  ћирилица
28/03/2017 |  14:43 ⇒ 19:18 | Autor: RTRS

Pravobranilaštvo BiH traži da se vojna imovina na teritoriji Srpske knjiži na BiH

Savjetnik ministra pravde Republike Srpske Nikola Kovačević tvrdi da Pravobranilaštvo BiH traži da se sva perspektivna vojna imovina na teritoriji Republike Srpske bez odluke Suda BiH knjiži na BiH.
Nikola Kovačević - Foto: SRNA
Nikola KovačevićFoto: SRNA

"Ovdje nije riječ o imovini, nego teritoriji Republike Srpske. Ukoliko bi ovo bilo urađeno Republika Srpska bi izgubila vlast na toj teritoriji, što je suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Republike Srpske", rekao je Kovačević Srni.

On je naveo da Pravobranilaštvo BiH insistira i da Srpska sprovede presudu Suda BiH da imovina u Han Pijesku bude uknjižena na BiH.

"Sud BiH je oteo teritoriju Republike Srpske. U žalbi i zatraženoj reviziji na navedenu presudu smo naveli da Sud BiH nije nadležan da odlučuje o imovini, ali je problem što ova institucija odlučuje u prvom i drugom stepenu, te reviziji, tako da se ne može očekivati da budu uvaženi naši zahtjevi", kaže Kovačević.

On je ponovio da je Ustavom Republike Srpske definisano da je teritorija Srpske neotuđiva, nedjeljiva i jedinstvena.

"Prema tome Sud BiH je donio odluku suprotnu Ustavu Srpske. Onaj koji ne bi sproveo odluku ove institucije o imovini čini krivično djelo, ali i ako je sprovede krši Ustav Republike Srpske, što je ozbiljan problem", dodao je Kovačević.

On je podsjetio da visoki predstavnik u BiH sada piše predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću da je vojna imovina u vlasništvu BiH, čime derogira zakone koje je nametnuo 2005. godine, odnosno zabranio da se raspolaže vojnom imovinom.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH donijelo je odluku krajem 2015. godine da se Republičkoj upravi za geodetske poslove naloži da izvrši na BiH knjiženje prava vlasništva nad vojnim objektom "Veliki Žep" u Han Pijesku.

Republika Srpska prošle godine zatražila je reviziju ove odluke.

Izvor: Srna