latinica  ћирилица
28/03/2017 |  15:10 ⇒ 16:14 | Autor: RTRS

Tegeltija: Pozdravljeno usvajanje seta zakona u Savjetu ministara BiH

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je Savjet ministara BiH, usvajanjem seta zakona, danas izvršio sve obaveze iz Pisma namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, te izrazio očekivanje da će to uraditi i Parlamantarna skupština BiH.
Zoran Tegeltija - Foto: SRNA
Zoran TegeltijaFoto: SRNA

Tegeltija je rekao da eventualno povećanje akciza neće uticati na poskupljenje dizel goriva koje ratari koriste u poljoprivrednoj proizvodnji.

"U ovom trenutku, Republika Srpska servisira kompletnu naknadu za izgradnju puteva i auto-puteva, što iznosi 60 feninga. Ako se usvoji novi zakon, ove naknade će iznositi dodatnih 15 feninga. Poljoprivrednim proizvođačima će biti subvencionisano ne 60, već 75 feninga od cijene regresiranog dizel goriva", rekao je Tegeltija novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Govoreći o Investiciono-razvojnoj banci /IRB/ Republike Srpske, resorni ministar je naveo da ova institucija ima viška likvidnih sredstava, više od 100 miliona KM.

"IRB je predložila Vladi Srpske, kao skupštini akcionara, da višak likvidnih sredstava, a koja ne može da oroči, iskoristi za isplatu svoja dva kredita unaprijed. Republika Srpska je dužnik po ovim kreditima i IRB svake godine uplaćuje i glavnicu i kamapte po osnovu tih kredita", rekao je Tegeltija.

On je dodao da će Srpska servisirati sve kredite koje ima prema Svjetskoj banci.

Govoreći o preduzeću "Unis" iz Dervente, Tegeltija je naveo da se iz budžeta Srpske nijednoj kompaniji ne odobravaju krediti, pa ni ovom.

On vjeruje da će vlasnik uspjeti restrukturisati ovo preduzeće.

Izvor: SRNA