latinica  ћирилица
28/03/2017 |  15:14 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Usvajanje budžeta transparentno i javno

Članovi odbora Narodne skupštine Republike Srpske za finansije i budžet i za reviziju informisali su danas eksperte iz međunarodne organizacije SIGMA da je proces usvajanja budžeta Srpske u potpunosti transparentan i javan, te da je sadržaj ovog dokumenta dostupan javnosti na internet stranicama parlamenta.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Eksperte iz SIGMA, međunarodne organizacije koja ima značajnu ulogu u procesima reforme javne uprave u zemljama jugoistočne Evrope, zanimalo je na koji način sarađuju Narodna skupština i Vlada, odnosno Ministarstvo finansija prilikom usvajanja budžeta i kontrole potrošnje javnih finanasija i investicija, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Predsjednik Odbora za finansije i budžet Željka Stojičić i zamjenik predsjednika Odbora za reviziju Marko Vidaković ukazali su da poslanici putem amandmana mogu da utiču na izmjene i dopune Budžeta Republike Srpske i iznose budžetskih stavki.

"Prije samog usvajanja ovog dokumenta u Narodnoj skupštini o njemu se izjašnjavaju svi nadležni skupštinski odbori, a u tom procesu uvažavaju se i primjedbe udruženja građana. Program javnih investicija usvaja Vlada Republike Srpske i izvještaj o tome dostavlja u Narodnu skupštinu", rekla je Stojičićeva.

Odgovarajući na pitanje o postupanju u Narodnoj skupštini sa izvještajima Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, Vidaković je rekao da se negativni revizorski izvještaj automatski upućuju u skupštinsku raspravu, a potom nadležnom tužilaštvu.

Članovi Odbora za finansije i budžet i Odbora za reviziju Narodne skupštine Srpske sa ekspertima SIGMA razgovarali su i o procjeni stanja u javnoj upravi i kontroli javih finansija u Republici Srpskoj i BiH u ovoj godini.

"Kao i ranijih godina, SIGMA će i tokom ove preduzimati aktivnosti u vezi sa procjenom stanja u javnoj upravi u Srpskoj i BiH putem posebnih upitnika za prikupljanje podataka koji će biti pripremljeni za svih šest oblasti Principa javne uprave - Strateški okvir reforme javne uprave, Izrada i koordinacija politika, Odgovornost, Državna služba i upravljanje ljudskim potencijalima, Pružanje usluga i Upravljanje javnim finansijama", navodi se u saopštenju.

Novina u odnosu na raniji proces prikupljanja podataka je poseban informacioni sistem koji je je SIGMA razvila za tu namjenu /PAR.IS - informacioni sistem za reformu javne uprave/, a koji će biti korišćen i u drugim zemljama regije gdje se vrši procjena stanja.

Zaključkom Vlade Republike Srpske od 9. februara Ministarstvo uprave i lokalne samouprave zaduženo je da koordiniše aktivnosti u vezi sa prikupljanjem podataka za potrebe SIGMA izvještaja o procjeni stanja u javnoj upravi u BiH za ovu godinu, u saradnji sa Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Sastanku u Narodnoj skupštini Srpske prisustvovali su i član Odbora za finansije i budžet Mihnet Okić i član Odbora za reviziju Danijela Mrda.

Izvor: SRNA