latinica  ћирилица
28/03/2017 |  15:47 | Autor: RTRS

Tramp potpisuje još jednu uredbu

Američki predsednik Donald Tramp potpisaće izvršnu uredbu kojom će poništiti niz propisa iz Obaminog perioda koji se tiču borbe protiv klimatskih promena.
Donald Tramp, predsjednik SAD-a (foto:  AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais) -
Donald Tramp, predsjednik SAD-a (foto: AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais)

Tramp će to učiniti u nastojanju da poveća domaću proizvodnju energenata i podstakne otvaranje novih radnih mjesta.

Aktivisti za zaštitu životne sredine, međutim, poručuju da je najnovija uredba opasna i obećavaju da će se obratiti sudu, prenosi agencija Rojters.

Na udaru Trampovog dekreta je prvenstveno Plan za čistu energiju bivšeg predsjednika Baraka Obame, kojim se od saveznih država zahtijeva da smanje emisiju ugljen-dioksida emitovanog iz energetskih postrojenja, kako bi SAD ispunile obaveze iz globalnog klimatskog sporazuma koji je gotovo 200 zemalja postiglo u Parizu u decembru 2015. godine.

Trampovim ukazom se, takođe, ukida zabrana zakupa ugljenosnog državnog zemljišta i mijenjaju propisi o ograničavanju emisije metana koji se oslobađa u proizvodnji nafte i gasa.

Tramp je dugo najavljivao ovaj potez, tvrdeći da će ukidanje tih propisa prouzrokovati novi bum u proizvodnji nafte, gasa i uglja i da će pomoći otvaranju na hiljade radnih mjesta, bez ikakve štete po vazduh i kvalitet vode u SAD.

"Krenućemo u drugačijem smijeru. Prethodna administracija je devalvirala radnike svojim mjerama. Možemo zaštititi životnu sredinu, dok istovremeno pružamo ljudima posao", izjavio je jedan visoki zvaničnik Bele kuće novinarima uoči potpisivanja dekreta.

Izvor: Tanjug