latinica  ћирилица
28/03/2017 |  15:57 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Bileća: Domu zdravlja isključena voda (VIDEO)

Domu zdravlja "Sveti Luka" u Bileći od protekle sedmice isključena je voda.
Dom zdravlja u Bileći - Foto: RTRS
Dom zdravlja u BilećiFoto: RTRS

Osnovni razlog za isključenje je dugovanje za utrošenu vodu, od dvadeset 6.000 KM. Iz preduzeća Vodovod tvrde da je spisak dužnika bio poduži. Nakon što se niko iz Doma zdravlja nije oglašavao na opomene, sve su uradili prema zakonu. U Domu zdravlja kažu da ne bježe od obaveza, ali da se voda nije smjela isključiti zdravstvenoj ustanovi.

Vode, zvanično nema, a praktično ima. Isključena je dva puta protekle sedmice, a bez vode su bili i prethodni vikend. Iz Doma zdravlja juče su zasukali rukave.

- Trenutno imamo vodu, jer smo moj pomoćnik Boljanović i ja, sa našim radnikom, odvrnuli vodu u šahtu, jer su pacijenti bili ugroženi - kaže direktor Doma, Neđo Simović.

Borislav Vukoje, direktor Vodovoda kaže da je u tom slučaju postupljeno protivzakonito i da će to biti prijavljeno nadležnim organima.

U Vodovodu tvrde da su, prethodnih godina, bili fleksibilni prema Domu zdravlja. Vodu su zavrtali dvadesetak puta, ali bi, i u saradnji sa Opštinom, nalazili rješenje. To sada nije slučaj.

- Mislim da imaju mali problem, jer su prije zvali, pisali dopise, ali ovo sada je zaborav ili ignorisanje problema - kaže Vukoje.

Simović, pak, misli da su u pitanju "nepromišljeni potezi direktora Vukoja da javnoj zdravstvenoj ustanovi isključi vodu".

Iz Opšptine danas nismo uspjeli čuti zvaničan stav. Vodovod će, potvrdio je Vukoje, podnijeti tužbu. U Domu zdravlja kažu da iz redovnih tranši i participacija ne mogu da pokriju sve obaveze. Zaposleni, koji su, zbog neplaćenih računa za struju, ostali bez jedne plate, nisu bili raspoloženi za razgovor.

- Račun je bio 99.000 KM, ali smo sve riješili. Nama je bio blokiran račun od strane suda - kaže Simović.

Simović je potvrdio da je Opština prošle godine Domu zdravlja umjesto sedamdeset, doznačila samo četiri hiljade KM. Ukupan dug ove zdravstvene ustanove je 1,2 miliona KM.