latinica  ћирилица
28/03/2017 |  16:13 ⇒ 19:20 | Autor: RTRS

Ujedinjena Srpska traži promjene Prijedloga deklaracije SDS-a

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Ujedinjena Srpska ima sugestije na SDS-ov Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, iako taj prijedlog smatraju lošim i "podaničkim".
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je najavio da će te sugestije, koje predstavljaju promjenu 60 odsto dokumenta, biti podijeljene novinarima.

U dokumentu Ujedinjene Srpske se osuđuju ratnohuškačke politike iz Federacije BiH, a ne u BiH, kako je napisano u SDS-ovom prijedlogu.

"Sugestija je i da se izbaci cijeli član šest deklaracije i napiše da Srpska ima pravo da samostalno odlučuje u okviru svojih nadležnosti kako na nivou Srpske tako i na nivou BiH, te da se prestane sa legalizacijom siledžijske politike visokog predstavnika, kao i odluka u parlamentima, jer se SDS odriče mogućnosti da vratimo nadležnosti Srpske. Od toga zavisi da li ćemo glasati za deklaraciju", poručio je Stevandić.

On je rekao novinarima da je SDS ovom deklaracijom pokušao da rehabilituje propast svoje politike za šta je odgovorno "druženje" sa Bakirom Izetbegovićem.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković rekao je da je deklaraciju o zaštiti Dejtonskog sporazuma i evropskog puta BiH trebalo zajednički dogovoriti i usaglasiti njen tekst prije dolaska na izjašnjavanje o tom dokumentu u Narodnoj skupštini.

"Mi iz SNSD-a evropski put Srpske vidimo sa prepoznatljivom Srpskom i njenim jasnim nadležnostima", rekao je Višković, komentarišući SDS-ov prijedlog deklaracije.

On je rekao da se tekst deklaracije ne može usaglasiti amandmanima, već potpuno novim tekstom deklaracije.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović je rekao da SNSD nerado govori o deklaraciji koju je usvojio 2003. godine, a odnosi se na regionalnu saradnju i evroatlantske integracije.

On je naveo da se u tom dokumentu 14 puta pominje BiH, jednom Srpska, a Dejton nijednom, što pokazuje "koliko mogu biti dvolični ljudi iz SNSD-a".

Kada je riječ o SDS-ovoj deklaraciji, Borenović je rekao da je njen tekst za PDP korektan i dobar, jer je potvrda opredjeljenja Dejtonskom sporazumu i poziciji Srpske.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica, koji je predlagač deklaracije, rekao je da su evropski put i zaštita Dejtonskog sporazuma strateški interesi Srpske, jer nema drugog puta.

"Ako neko misli da postoji neki drugi put, taj ili vara sebe ili narod u Srpskoj. Nema više prostora za populističku politiku i narodu treba kazati istinu. Ova deklaracija jasno poručuje Srpskoj, svim njenim ljudima i građanima BiH da je naše opredjeljenje suživot, politička stabilnost, ekonomske reforme...", istakao je Govedarica.

Izvor: SRNA