latinica  ћирилица
28/03/2017 |  17:27 | Autor: RTRS

Srpski predstavnici u distriktu protiv miješanja u rad VSTS-a

Zvaničnici Brčko distrikta iz reda srpskog naroda oglasili su se nakon harange koju je jedan broj bošnjačkih poslanika u brčanskoj Skupštini pokrenuo protiv zakonite odluke Pravosudne komisije Brčko distrikta da u članstvo Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ predloži sudiju brčanskog Osnovnog suda Dragana Tomaša.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Srpski zvaničnici u distriktu poručili su u pismu VSTS-u da su, uvažavajući demokratske standarde i Ustavom zagarantovanu podjelu vlasti u BiH, smatrali nedostojnim i nepotrebnim da se oglašavaju u vezi sa izborom člana VSTS iz brčanskog pravosuđa, vjerujući da će se taj zadatak završiti u stručnoj javnosti i bez ikakvih pritisaka.

"Tek prije par dana saznali smo da su sredinom februara predsjednik brčanskog parlamenta Esed Kadrić i jedan broj poslanika Bošnjaka, zloupotrebaljavajući funkcije predsjednika Skupštine i poslanika, uputili pismo na adresu VSTS, te OHR-a i supervizora za Brčko, zahtijevajući imperativni izbor Bošnjaka za člana VSTS BiH", navodi se u pismu.

Srpski zvaničnici u distriktu Brčko podsjećaju da je u prethodnih 17 godina brčansko pravosuđe u VSTS BiH, kao vrlo značajnoj i veoma profesionalnoj instituciji, predstavljao Bošnjak.

"To nijednom predstavniku srpske političke elite nije zasmetalo, niti je iko ikada uputio bilo kakvo pismo, a kamoli imperativni zahtjev da na to odgovorno mjesto bude izabran neko drugi osim osobe koju predloži Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH. Tako mislimo i sada", ističe se u pismu.

Predstavnici Srba u brčanskoj vlasti kažu da je ovo pismo rezultat njihove iskrene i opravdane brige za nezavisnost pravosuđa u BiH, nakon saznanja o pismu dijela bošnjačkih poslanika.

"Ovim se, kao nosioci zakonodavnih i izvršnih funkcija vlasti, ujedno ograđujemo od miješanja u nezavisnost VSTS, jer ako bismo svi iz svojih atara atakovali na teškom mukom izborenu samostalnost i nezavisnost pravosuđa, to bi bio kraj tog važnog stuba demokratije. Vjerujemo da to niko ne želi", poručeno je u pismu koje su potpisali gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, te srpski članovi Vlade distrikta i poslanici u brčanskoj Skupštini.

Izvor: SRNA