latinica  ћирилица
28/03/2017 |  17:40 ⇒ 22:21 | Autor: RTRS

Dačić: Beograd za dijalog, ali ostali nemaju volju za to

Srbija je predana konstruktivnom dijalogu za rješavanje problema u regionu političkim i diplomatskim sredstvima, ali kod ostalih zemalja regiona ne postoji autentična volja za dijalog i poštivanje postignutih sporazuma, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je rekao za italijansku agenciju "Ansa" da je situacija u regionu krhka i da je Balkan uvijek potencijalno zapaljiv.

On je naveo da su Srbi na Kosovu izloženi stalnom pritisku i prijetnji, da u BiH muslimani ignorišu pripadnike druge dvije nacionalnosti, dok se u Hrvatskoj oživljava ustaški režim, prenijeli su beogradski mediji.

"Svi mi smo susjedi i nadam se da će prevladati interes za našu zajedničku budućnost, za mir i stabilnost, a ne želja da se otvaraju stare rane", rekao je Dačić.

U vezi sa samitom zemalja zapadnog Balkana u Trstu 12. jula, Dačić je rekao da očekuje da u završnoj deklaraciji jasno bude potvrđena evropska perspektiva zapadnog Balkana, uz pojedinačno vrednovanje napretka u evrointegracijama svake zemlje.

On je izrazio nadu da će u Trstu biti pronađeni načini za bolju ekonomsku integraciju regiona, dodajući da je za Srbiju prioritet realizacija autoputa Niš-Priština-Merdare, zbog čega predlaže da sljedeći samit bude održan u Nišu.

Izvor: SRNA