latinica  ћирилица
28/03/2017 |  18:17 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Doboj: Prodali vlastite prostorije, pa djecu smještaju u tuđe (VIDEO)

Doboj dobija Dnevni centar za djecu iz višečlanih porodica i bez roditeljskog staranja. Biće smješten u bivše prostorije lokalnog radija, koje je grad prodao nevladinoj organizaciji iz Doboj Istoka, koja će i voditi brigu o djeci. Mnogi se pitaju kakva je računica da prodaju vlastite prostorije, pa djecu smještaju u tuđe i sve plaćaju iz gradskog budžeta.
Doboj - Dnevni centar za djecu - Foto: RTRS
Doboj - Dnevni centar za djecuFoto: RTRS

Nema sumnje da je plemenita ideja da se za djecu obezbijedi kutak u kojem bi boravili tokom dana. Ukazuju na to i u Centru za socijalni rad. Kažu, riječ je o 40 djece u riziku koji bi se, kroz Dnevni centar uz saglasnost roditelja, dodatno socijalizovali.

 "Tu spadaju djeca koja žive u uslovima gdje porodica nije funkcionalna, pa onda ne provode racionalno vrijeme, nemaju gdje da uče. Međutim, kao centar, mi nemamo odgovarajuće uslove unutar institucije", istakla je Olivera Nedić, v.d. direktora Centra za socijalni rad Doboj.

Po četiri sata dnevno djeca će boraviti u Dnevnom centru koji je NVO Doboj Istok za 160.000 maraka od grada Doboja kupio nekadašnji prostor lokalnog radija. Tako je grad siromašniji za još jedan poslovni prostor, a trebalo bi da finansira i Dnevni centar. Kako su nadležni napravili računicu, nije poznato, jer sagovornika o ovoj temi nije bilo. Građani se ne protive da grad dobije Dnevni centar, ali rasprodaju gradske imovine ne podržavaju.

Grad je ranije finansirao gradnju Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju za čiji rad se iz gradskog budžeta godišnje izdvajalo pola miliona maraka. Nameće se pitanje - nije li sa svojim kapacitetima mogao da posluži i za potrebe Dnevnog centra, tim prije jer ima stručan kadar.

U nekoliko navrata grad je finansirao kojekakve projekte dnevnih centara, sve je bilo kratkog vijeka, a najmanju korist imali su korisnici. Zbog toga ne čude kritike javnosti da je i ovaj posljednji pokušaj samo vješt način izvlačenja novca iz budžeta.