latinica  ћирилица
29/03/2017 |  09:27 ⇒ 10:25 | Autor: RTRS

Sudan ima dva puta više piramida nego Egipat

U sjevernom dijelu pustinje u Africi nalaze se zaboravljene grobnice koje otkrivaju istoriju ove regije.
Piramide u Sudanu (foto: www.nationalgeographic.rs) -
Piramide u Sudanu (foto: www.nationalgeographic.rs)

Sudan ima dva puta veći broj piramida nego što ih ima Egipt, a tome u prilog najviše govori drevni grad grobnica i piramida Soleb, koji je i dom hrama Soleba, jednog od najbolje očuvanih hramova u Sudanu.

Nalazi se na zapadnoj strani Nila i izgradio ga je faraon Amenhotep Treći u 14. vijeku p.n.e. i posvetio ga je egipatskom vrhovnom bogu Amunu. Posjećivao ga je niko drugi do bolesni kralj dječak Tutankamon koji je svoje ime upisao u jednom od lavova koji su nekada čuvali ulaz, a koji se sada nalaze u Britanskom muzeju.

Egipatski faraoni su poslali svoju vojsku južno duž Nila u potrazi za zlatom, perjem nojeva i robovima. Dostizanjem krajnjeg juga i planine Јebel Barkal, oni su izgradili tvrđavu, a kasnije i hramove duž ove rute kako bi pokazali dominaciju nad Nubijcima.

Osvojena teritorija je postala poznata kao Kuš, a Kušiti su usvojili sve aspekte egipatske kulture, od bogova do znakova, ali kad je egipatsko carstvo propalo 1.070 godine p.n.e, Nubijci su bili slobodni.

Ipak, religija Amuna je bila duboko ukorijenjena i 300 godina nakon Alara, kušitskog kralja, predvodila je renesansu egipatske kulture, uključujući konstrukciju njihovih piramida.

Vjerujući da je pravi sin boga Amuna, unuk kušitskog kralja Alara Piye izvršio je invaziju na sjeveru kako bi obnovio sjajne hramove. Skoro 100 godina Egiptom su vladali crni faraoni.

Izvor: Agencije