latinica  ћирилица
30/03/2017 |  11:16 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Građani Srpske od 1. aprila RTV taksu moći će da plate u poštama bez provizije (VIDEO)

Građani Srpske od 1. aprila, RTV taksu moći će da plate i u Poštama Srpske. Ugovorom RTRS-a i Pošta, za naredna tri mjeseca dogovorena je testna faza naplate, kojom će biti obuhvaćeno oko 100 hiljada domaćinstava. RTV taksu plaćaće u pošti, bez provizije.
Potpisivanje Ugovora Pošta Srpske i RTRS-a - Foto: RTRS
Potpisivanje Ugovora Pošta Srpske i RTRS-aFoto: RTRS

Bez provizije, direktno u domaćinstvu ili na šalteru Pošta Srpske - oko 100 hiljada građana, koliko ih je obuhvaćeno testnom fazom ugovora RTRS-a i Pošta, dobiće novu mogućnost za plaćanje RTV takse.

- Želimo ovim putem da građane Republike Srpske obavijestimo da će naplata RTV takse putem računa biti besplatna i na šalterima i kod poštonoša - navela je Јasminka Krivokuća, generalni direktor Pošta Srpske.

Generalni direktor RTRS-a Draško Milinović rekao je da je cilj da se građanima olakša plaćanje RTV takse.

-Želimo da izbjegnemo one ružne scene i utuženja koje je i zakon propisao. Želimo da olakšamo građanima da i putem Pošta i putem komercijalnih banaka ili direktno u RTRS uplate taksu - rekao je Milinović.

Ugovor, kojim će čitava teritorija Srpske biti obuhvaćena sistemom naplate RTV takse, nakon tri mjeseca obuhvataće i veći broj građana. Time oko 20 hiljada građana Srpske koji ne plaćaju obaveznu RTV taksu, za nepoštovanje zakona više neće imati izgovor.

- Ovaj ugovor je testna faza na tri mjeseca, nakon koje će nastupiti zaključivanje ugovora na nedodređeno vrijeme. Pošte Srpske će uložiti maksimalne napore da ispoštuju ugovor - navela je Krivokuća.

Ugovor koji će povećati prihode RTRS-a rezultat je činjenice da zakon o Јavnom RTV sistemu BiH nije doživio promjene.

- Јa bih zaista bio presrećan kada bi kolege iz Federacije uradile istu stvar. Čini mi se da bi mogli pokazati malo odgovorniji odnos, s obzirom na to da 350 hiljada domaćinstava u ovom momentu u Federaciji ne plaća RTV taksu - rekao je Milinović.

Da sistem naplate RTV takse trenutno ne finkcioniše pravedno pokazuju i brojke. U pravilu, ni trećina od ukupno prikupljenih prihoda od RTV takse u BiH ne ide RTRS-u, iako su građani Srpske najredovnije platiše. Samo u 2016. od ukupno prikupljenih prihoda na teritoriji BiH za RTV taksu, čak 56 odsto novac je građana Srpske.