latinica  ћирилица
30/03/2017 |  20:56 | Autor: RTRS

Koju hranu nije dobro podgrijavati?

S obzirom na užurbani tempo modernog života, rijetko ko danas može da izdvoji vremena i energije za svježe pripremljene obroke, a ostaci čine oko polovinu svih obroka prosječnog zaposlenog čovjeka.
Hrana - Foto: RTRS
HranaFoto: RTRS

Iako nema ničeg problematičnog u dovršavanju jučerašnje večere ili ručka, nije svaka hrana dobra za konzumaciju drugi ili treći dan, naročito ako se podgrijava ili ne skladišti ispravno, upozoravaju stručnjaci.

Na primjer, konzumiranje ostataka riže može da dovede do trovanja hranom, jer metoda kuvanja ne ubija sve patogene bakterije koje u njoj mogu da žive. Rizik od trovanja višestruko se povećava ako riža stoji na sobnoj temperaturi.

- Јedan patogen, Bacilius cereus, vrlo je čest u suvoj riži i može da predstavlja opasnost za zdravlje ako ne odložite rižu u frižider, već je ostavite na sobnoj temperaturi, pa kasnije jedete - ističe doktor Bendžamin Čepmen sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

Ta bakterija se često nalazi u tlu i hrani, ali su pojedini sojevi štetniji od drugih i mogu da prouzrokuju smetnje sa varenjem koje često zovemo "trovanje hranom".

Spore ove bakterije mogu da prežive kuvanje, a razmnožavaju se u hrani koja je ostavljena na sobnoj temperaturi.

Hrana koju nije dobro podgrijavati:

Celer, šoinat i cvekla - podgrijavanje ovog povrća može da prouzrokuje pretvaranje nitrita koji sadrže toksin koji ima kancerogeno dejstvo.

Pečurke - proteini u njima se raspadaju odmah nakon sječenja. Ako se pripremljene pečurke odlože u frižider i zatim podgriju u roku od 24 sata, nema opasnosti od konzumacije, ali sve duže od toga je opasno.

Piletina - protein u ovom mesu se mijenja podgrijavanjem, što može da dovede do smetnji s varenjem.

Krompir - Mogao bi da bude domaćin bakteriji Clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam. Brzo nakon pripreme, odnosno čim se ohlade, krompire treba staviti u frižider ukoliko planirate još da ih jedete, a nije preporučljivo podgrijavati ih.

Kuvana jaja - ako ćete ih jesti naknadno, nikad ne smijete da ih ostavite na sobnoj temperaturi duže od dva sata, već stavite u frižider. U suprotnom, u njima bi mogla da se razmnože bakterije.

Stručnjaci kao uopšteno pravilo za konzumiranje ostataka hrane ističu skladištenje hrane u frižider u roku od dva sata nakon kuvanja.

Izvor: B92