latinica  ћирилица
31/03/2017 |  10:06 ⇒ 10:59 | Autor: RTRS

U Srbiji prva u svijetu transplantacija materice kod bliznakinja

U Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj urađena je prva transplantacija materice u Srbiji. To je i prva transplantacija materice u svijetu među jednojajčanim bliznakinjama.
Prva transplantacija materice kod jednojajčanih bliznakinja u svijetu i u Srbiji - Foto: RTS
Prva transplantacija materice kod jednojajčanih bliznakinja u svijetu i u SrbijiFoto: RTS

Operaciju je izveo veliki tim stručnjaka među kojima su bili i strani ljekari koji imaju iskustva u ovoj intervenciji.

Intervencije su, od uzimanja materice do presađivanja, trajale od osam sati ujutru u nedjelju 26. marta do poslije ponoći narednog dana.

Јednojajčane bliznakinje su iz Srbije i imaju 37 godina. Ona koja je rođena sa matericom već ima troje djece i odlučila je da pomogne sestri, koja je rođena bez materice. 

Intervencija je urađena u nedjelju, ali se tek danas priča o ovom velikom medicinskom poduhvatu u Srbiji jer su ljekari htjeli da sačekaju da prođe nekoliko dana kako bi bili sigurni da je, makar u ovom trenutku, sve dobro prošlo.

- Pacijentkinje su odlično, dobro se oporavljaju. Zasada postoperativni tok ide idealno, još je rano da se radujemo potpuno, ali za sada sve ide kako treba - rekao je Zoran Radojičić, direktor Dječje klinike u Tiršovoj.

Objasnio je da je cijelu operaciju vodio stručnjak Mats Branstrum iz Švedske, a da su sa njim bila još tri ljekara iz Geteborga, tri sa Harvarda, tri iz Izraela, kao i ogromna ekipa iz Tiršove.

Prema riječima Branstruma, operacija je bila uspješna i potreban je oporavak od nekoliko nedjelja. Izrazio je nadu da će ova žena sad moći da se ostvari kao majka. Embrioni su, kako navodi, spremni, a za šest mjeseci biće urađen embriotransfer.

Istakao je da je ova operacije jedinstven slučaj, jer je riječ o prvoj transplantaciji među jednojajčanim bliznakinjama.

- Mogu da kažem da je ovo identično na primjer prvoj transplantaciji bubrega u svijetu, za šta je taj profesor dobio Nobelovu nagradu. Ovo je nevjerovatno, zaista značajno - naglasio je švedski hirurg.

Da se žensko dijete rodi bez materice nije rijetkost. Prema statistici, od 10 do 15 djevojčica godišnje rodi se sa ovom kongenitalnom anomalijom.

Profesor Radojičić ističe da je ova transplantacija od velikog značaja jer sada te djevojčice imaju mogućnost da postanu majke.

- Ova operacija nije laka i jako dugo traje, ali su prije 10 godina ljudi mogli da sanjaju o ovakvoj operaciji - rekao je Radojičić i istakao da su gosti iz inostranstva bili zadovoljni i pohvalili srpski tim.

U Švedskoj je urađeno 10 transplantacija materice, nakon čega je rođeno šest beba. Transplantacija kod jednojajčanih bliznakinja značajna jer su tkiva identična i veće su šanse da se trudnoća iznese.