latinica  ћирилица
01/04/2017 |  14:45 | Autor: RTRS

Udruženje književnika Srpske: Blagojeviću uručena godišnja nagrada

Banjalučkom književniku Berislavu Blagojeviću, autoru romana "Bumerang", danas je svečano uručena Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske za najbolju knjigu u prošloj godini.

Nagradu, čiji novčani dio iznosi 2.000 KM, laureatu je uručio predsjednik Udruženja književnika Srpske Predrag Bjelošević.

Blagojević je izjavio da mu nagrada znači mnogo jer je riječ o prvoj nagradi koju je dobio u Republici Srpskoj.

"Drago mi je jer nagrada dolazi od Udruženja književnika Srpske, koje bi trebalo da bude udruženje od republičkog značaja, odnosno javnog interesa, što danas nije slučaj", naveo je Blagojević.

On smatra da bi svi koji se bave pisanjem trebalo da imaju jedno krovno udruženje koje bi uspješno funkcionisalo i podržavalo njihove interese.

Blagojević je pojasnio da je "Bumerang" kratki roman čija je radnja smještena u Brod, a riječ je o četiri prijatelja koji su se nakon "neuspješnih epizoda van svog grada" vratili u roditeljske kuće.

"Tu počinju unutrašnji sukobi i psihološki lomovi u njihovim odnosima prema roditeljima i okruženju, odnosno u dva svijeta koja se sučeljavaju", dodao je Blagojević.

Banjalučki književnik Ranko Risojević rekao je novinarima da postoje nagrade za mlade umjetnike početnike, ali i za one koji su objavili više knjiga.

"Ponekad dođe do zbrke, pa se često kaže – zašto se mladima ne dodjeljuju nagrade? Mladima se dodjeljuju nagrade kojima se stimulišu, a kasnije je veoma važno da se nagrađuje kvalitet", istakao je Risojević.

On je naglasio da je kvalitet u umjetnosti relativan pojam i da zavisi od onih koji su u žiriju, ali često i od trendova.

"Meni je drago što je ovaj put nagradu dobio Blagojević, koji je bliži srednjim godinama i koji već stvara djela koja su od značaja, i za nas, i za mlade koji mogu da se ugledaju na njega", rekao je Risojević.

Berislav Blagojević rođen je 1979. godine u Slavonskom Brodu. Odrastao je i školovao se u Brodu, Pančevu i Banjaluci. Magistar je geografskih nauka, a radi i živi u Banjaluci. Neke od njegovih objavljenih knjiga su "Lamentacija po Sofroniju", "Јa, revolucionar" i "Tiši od vode". Radovi su mu prevođeni na makedonski, maltežanski, španski, poljski, engleski, njemački, italijanski i japanski jezik.

Izvor: SRNA