latinica  ћирилица
06/04/2017 |  07:32 ⇒ 07/04/2017 | 07:45 | Autor: RTRS

Konsultacije sa predstavnicima republičkih poljoprivrednih udruženja (FOTO/VIDEO)

Predstavnici poljoprivrednih udruženja razgovarali su u Banjaluci s resornim ministrom Stevom Mirjanićem, predsjednikom Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović o stanju u agrarnom sektoru.
Konsultacije sa predstavnicima republičkih poljoprivrednih udruženja - Foto: SRNA
Konsultacije sa predstavnicima republičkih poljoprivrednih udruženjaFoto: SRNA

Dogovoreno je da Udruženje poljoprivrednika u narednih nekoliko dana uputi sugestije na već usvojeni Pravilnik o podsticajima, ali i da konkretne prijedloge ponove na sljedećem sastanku s predsjednikom, premijerkom i ministrom.

Pravilnik o podsticajima već je stupio na snagu i od ponedjeljka treba očekivati mogućnost korišćenja plavog dizela, poručio je resorni ministar Stevo Mirjanić. Ipak, ostavio je mogućnost poljoprivrednicima da svojim sugestijama izmjene ovaj dokument.

Konsultacije sa predstavnicima republičkih poljoprivrednih udruženja (Foto: SRNA)

"Samo mi moramo da se odlučimo da li želimo maksimalne podsticaje u proizvodnji ili u investicijama, to je do nas", rekao je predsjednik udruženje proizvođača mlijeka Republike Srpske Vladimir Usorac.

Јedno je sigurno – ostaju pri zahtjevu da iznos agrarnog budžeta bude 6% od ukupnog iznosa republičkog budžeta. 

"Nije naše da odlučujemo da li je to moguće ili nemoguće, ali insistiramo na tom iznosu. Prioritet ćemo u Pravilniku dati u odnosu na zastupljenost i ono što je interes Srpske i to će biti predočeno predsjedniku, to je dogovor, da mu se obratimo na narednom sastanku", izjavio je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković.

Zato bi sredstva po osnovu ruskog klirinškog duga, kažu, značajno doprinijela u isplati dugovanja poljoprivrednicima, mada imaju obećanje da će im i bez toga jedan dio sredstava biti uplaćen. Predsjednik Srpske Milorad Dodik podsjetio da je Vlada u poljoprivredni sektor od 2010.godine uložila 680 miliona maraka. Sa poljoprivrednicima je razgovarao o tome da je najvažniji strateški cilj zaštita domaće proizvodnje, i da je provođenje SSP-a dodatno pritislo domaći agrar.

"Očigledno da je tu važan nivo BiH koji ništa neće da radi, a pokušava da pribavi podršku poljoprivrednika na bazi navodne odbrane od dodatnih akciza. U svakom slučaju, zaštita domaće proizvodnje podrazumijeva zaštitu uvoza u momentu dospjeća", istakao je Dodik.

Uslovi privređivanja u poljoprivredi u ovoj godini su složeni, uzimajući u obzir likvidnost, primjenu SSP-a, ali i neusvajanju Zakona o akcizama, poručio je resorni ministar Stevo Mirjanić. Ipak, otvoren je za sugestije poljoprivrednika na Pravilnik, kako bi zajedno poboljšali stanje u agraru.

"Јa ću vidjeti koliko mogu da to usvojim, razumije se u okviru 60 miliona. Ako se u međuvremenu usvoji pomenuti zakon, možemo da računamo na još neki iznos. Nastavićemo da razgovarmao", dodao je Mirjanić.

Poljoprivrednici su ponovili da traže usklađivanje Pravinika sa onim u Federaciji BiH, u sektorima gdje je to moguće, kako bi na taj način dali podršku konkurentnosti proizvoda.