latinica  ћирилица
10/04/2017 |  12:13 ⇒ 11/04/2017 | 10:04 | Autor: RTRS

Počela isporuka regresiranog goriva poljoprivrednicima u Srpskoj (VIDEO)

Poljoprivrednim proizvođačima u Srpskoj, počela je isporuka regresiranog dizel-goriva. To je posebno obradovalo semberske poljoprivrednike.
Regresirano gorivo - Foto: RTRS
Regresirano gorivoFoto: RTRS

Svako od 35.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, prijavljivanjem sjetvenih površina, ostvaruje i pravo na regresirano gorivo koje je obezbijedila Vlada Srpske kao pomoć u proljećnoj i jesenjoj sjetvi.

Poljoprivrednici od danas mogu preuzeti 100 litara goriva po hektaru oranice čija cijena je za 60 feniga niža od maloprodajne. Vlada Republike Srpske za ovaj vid posticaja poljoprivredi obezbijedila je 5,5 miliona KM.

Regresirano dizel-gorivo stiglo je u pravo vrijeme, na početku sjetve. U ukupnim troškovima sjetve gorivo je značajna stavka, kaže Veljko Gojković iz Dvorova koji će ove godine obraditi 50 hektara oranica.

Gojković je rekao da podsticaj predstavlja veliku uštedu za poljoprivrednike, s obzirom na visoku cijenu goriva. On napominje da niti jedan traktor ne može započeti dnevne radove bez goriva u vrijednosti od minimalno 200 KM.

Na pumpama Nestro petrola gdje je najprije počela prodaja regresiranog goriva odobren je i dodatni popust poljoprivrednicima.

"Mi smo već petu sezonu glavni partner sa Vladom Srpske. U implementaciji prodaje regresiranog goriva i ove godine u sezoni 2017. kupci će moći kupovati regresirano gorivo po cijeni nižoj od 60 feninfa plus 10 feninga popust koji obezbjeđuje Nestro petrol", istakao je Dragan Trišić, načelnik Uprave za maloprodaju "Nestro petrol" AD Banjaluka.

Regresirana cijena, niža za 60 feniga po litru, uz dodatni popust, velika je pomoć ratarima.

Vojislav Despotović, poljoprivrednik iz Krive Bare kod Bijeljine, napominje da je regresirana cijena goriva jeftinija za 70 feninga u odnosu na regularnu cijenu, korisna za sve zemljoradnike.

U Republici Srpskoj prijavljene su sjetvene površine od 61.000 hektara, a za pomoć poljoprivrednicima u sjetvi putem regresiranog goriva Vlada je obezbijedila 5,5 miliona KM. Ako bude potrebe biće izdvojena i veća sredstva.

"Sa presjekom od 7. aprila, ažurirana je oko 61.000 hektara oranica. Za te površine sad djelimo regresirano dizel gorivo, s tim da poljoprivredni proizvođači mogu da odu do 15. maja u područne jedinice APIF-a i da se prijave, kako bi mogli da ostvare pravo na to regresirano dizel gorivo", potvrdio je Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske.

Regresiranu naftu poljoprivrednici će moći preuzimati po potrebi narednih mjeseci kod registrovanih distributera.