latinica  ћирилица
11/04/2017 |  11:05 ⇒ 12/04/2017 | 08:26 | Autor: RTRS

U Banjaluci će se graditi Rusko-srpski pravoslavni hram (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci bi uskoro trebalo da bude izgrađen monumentalni Rusko-srpski vjerski i kulturni centar. Građevinsko preduzeće "Krajina" danas je Crkvenoj opštini Banjaluka darovalo zemljište na kojem bi taj objekat trebalo da bude izgrađen.
U Banjaluci će se graditi srpsko-ruski pravoslavni hram - Foto: RTRS
U Banjaluci će se graditi srpsko-ruski pravoslavni hramFoto: RTRS

Rusko – srpski vjerski i kulturni centar trebalo bi da bude izgrađen u banjalučkom naselju Aleja centar. Prostiraće se na oko 6.500 kvadratnih metara, a osim crkve, biće izgrađeni i drugi objekti u kojima će biti promovisana ruska kultura. Time će trajno biti obilježeno naše postojanje na ovim prostorima, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik, nakon potpisivanja ugovora o darivanju zemljišta. Gradnja bi trebalo da počne već naredne godine.

Ideja o izgradnji rusko-srpskog hrama u Banjaluci stara je 100 godina, a gradnja bi trebalo da počne na 100 godišnjicu od stradanja ruske carske porodice Romanov, u julu naredne godine.

"Tim povodom ćemo, nadam se, osveštati temelje, a moguće je da uradimo i više od toga", ističe vladika banjalučki Јefrem.

U Banjaluci će se graditi srpsko-ruski pravoslavni hram

U izgradnji ovog centra biće angažovani lokalni potencijali, ali i ljudi i institucije iz Srbije i Rusije, najavio je predsjednik Dodik. Dodao je da je današnji dan istorijski za Srpsku i da je ponosan što pripada savremenicima koji će ovu ideju sprovesti u djelo.

"Poštujući proceduru unutar crkve, vladika će, na prigodan način, obavijestiti srpskog patrijarha, a on patrijarha Ruske pravoslavne crkve. Onda odavde krećemo zvanično u realizaciju", ističe Dodik.

Petar Frolov, savjetnik u Ambasadi Rusije u BiH je izrazio zadovoljstvo što je počela realizacija ovog projekta, te izrazio očekivanje da će dočekati otvaranje ovog centra.

Osim lokacije za izgradnju centra, riješeni su i svi imovinsko-pravni odnosi, a grad Banjaluka preuzeće troškove komunalnih i drugih dažbina. Izvođač radova biće GP "Krajina".

Direktor GP "Krajina" Borko Đurić je u ime akcionara te firme prenio riječi njihovog ponosa što su u prilici da budu dio ovakvog grandioznog projekta koji bi trebalo da produbi odnose srpskog i ruskog naroda.

"Nastojaćemo da kao graditelji na najbolji način realizujemo ovaj projekat", rekao je Đurić.

Naredni korak je formiranje Odbora za gradnju, koji bi, uz pomoć Ruske pravoslavne crkve, trebalo da projektuje budući duhovni i kulturni centar.