latinica  ћирилица
11/04/2017 |  12:30 | Autor: RTRS

Pretjerano izlaganje suncu, opasnost za pojavu melanoma

Dan Evromelanoma obilježava se 8. maja, a pokrenuta je široka kampanja na evropskom nivou "Imate samo jednu kožu" kako bi se povećala svijest ljudi o mogućim rizicima koji mogu da nastanu zbog pretjeranog izlaganja suncu.
Melanom (ilustracija) -
Melanom (ilustracija)

Istraživanje je pokazalo da samo 14 odsto Evropljana poštuje savjete za zaštitu od sunca, iako je 91 odsto upoznato sa rizicima.

Prema riječima Lidije Kandolf Sekulović, neophodno je da se stalno radi na podizanju svijesti o štetnosti svih aktivnosti koje dovode do tamnjenja kože, kao što su sunčanje i odlasci u solarijum, jer je dokazano da to povećaa rizik od nastanka raka kože.

Evromelnoma nastavlja rad na inicijativi za zabranu korišćenja solarijuma za mlađe od 18 godina, sa ciljem da se njihovo korišćenje u narednim godinama potpuno zabrani.

Kako je saopštila Evromelanoma, rak kože se kod 80 odsto pacijenata dijagnostikuje u kasnoj fazi, kada je daleko veći rizik od daljeg širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe. Osim melanoma, raste broj oboljelih i od drugih, 10 puta češćih nemelanomskih karcinoma kože, čiji je nastanak takođe vezan za izlaganje suncu i vještačkim izvorima UV zračenja (solarijumi).

Izvor: B92