latinica  ћирилица
12/04/2017 |  17:12 | Autor: RTRS

Rak koji „puca“ u svoj plijen dobio ime po grupi „Pink flojd“ (VIDEO)

Vrsta škampa sa velikim kliještima koja izazivaju zvučne udare nazvana je „Pink flojd“ po psihodelik-rok bendu, saopštio je danas Prirodnjački muzej Univerziteta u Oksfordu.
Rak koji „puca“ u svoje žrtve: "Synalpheus pinkfloydi" - Foto: PA
Rak koji „puca“ u svoje žrtve: "Synalpheus pinkfloydi"Foto: PA

Synalpheus pinkfloydi ima kliješta čijim brzim zatvarenjem ošamućuje plijen, stvarajući mjehur čija implozija izaziva zvučni udar, precizirao je Univerzitet na svom blogu.

Taj zvuk koji može dostići i jačinu od 218 decibela – jače od zvuka na prosječnom rok koncertu – dovoljno je jak da može da ubije manje ribe.

Ljuskar koji se može naći na pacifičkoj obali Paname predstavljen je u javnom izvještaju Muzeja.

Domet ovog „pucnja“ je do četiri centimetra od kliješta, a kreće se nevjerovatnom brzinom od 100 km/č.

„Slušam 'Pink flojd' od 1979. godine i objavljivanja albuma Zid, dakle od svoje 14. Ovo je bila jedinstvena prilika da odam priznanje svojoj omiljenoj grupi“, objasnio je Sami de Grejv, šef istraživačkog odseka Prirodnjačkog muzeja Univerziteta u Oksfordu, koji je pisao izvještaj o novoj vrsti i dodao da ga je opis škampa podstakao na takvo ime.

„Svi (u odsjeku) smo obožavaoci grupe i još prije nekoliko godina smo se dogovorili da ako se pojavi škamp sa roze bojom, nazvaćemo ga po slavnoj grupi“, dodao je De Grejv.

Ovo je prvi put da je britanskoj rok grupi ukazana takva čast, saopštio je Univerzitet, ne navodeći pritom da li se slavni muzičari osjećaju počastvovano.

Izvor: RTS, Beta